Cum pot alergiile de sezon să ne afecteze dantura

Aproximativ opt milioane de români suferă de o formă de alergie, iar în această categorie intră și cele de sezon. Puțini dintre noi știu însă că aceste alergii pot avea un impact negativ și asupra sănătății dentare. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică cum este posibil acest lucru.

„Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), unul din patru adulţi şi unul din trei copii suferă de rinită alergică. Incidența lor este în continuă creștere. Știm că alergiile pot provoca diverse simptome neplăcute, însă sunt puțini aceia care știu că ele pot afecta și sănătatea dinților. Prin urmare, e foarte important ca persoanele cu alergii sezoniere să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea orală”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se reflectă alergiile în sănătatea orală

„Printre simptomele alergiilor de sezon se pot număra, spre exemplu, xerostomia (gura uscată) sau gingiile inflamate. Alergenii precum polenul, praful și părul animalelor de companie pot declanșa reacții alergice în organism, ceea ce poate duce la o gamă largă de probleme la nivel oral”, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Iată câteva dintre cele mai des întâlnite moduri prin care alergiile ne pot afecta dinții și gingiile:

1. Xerostomia (gura uscată)

„Unul dintre cele mai comune simptome ale alergiilor îl reprezintă gura uscată. Alergiile pot provoca inflamarea nasului și a gâtului, ceea ce duce la congestie nazală. Asta duce apoi la uscăciunea gurii, deoarece organismul nu poate produce îndeajuns de multă salivă. Xerostomia crește riscul apariției cariilor și a bolilor gingivale prin favorizarea plăcii bacteriene. În momentul în care cantitatea de placă bacteriană crește, începem să ne expunem diverselor afecțiuni, începând cu gingivita, forma cea mai simplă a bolii parodontale”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

2. Dureri de dinți pe fondul blocării sinusurilor

„Sinuzita este cauzată de inflamația mucoasei sinusurilor. Sinusurile blocate exercită presiune asupra dinților de pe maxilar, ceea ce poate duce la apariția durerilor la nivelul acestor dinți.
În plus, alergiile pot provoca și inflamație în gât. Durerea din gât ne creează dificultăți în a mânca și a bea și poate, de asemenea, radia la nivelul dinților”, mai spune medicul stoatolog Sorina Stroe.

3. Inflamarea gingiilor

„Alergiile pot cauza apariția inflamațiilor la nivelul gingiilor. Inflamația se traduce prin gingii roșiatice, umflate și sensibile. Acesta este printre primele simptome ale gingivitei.
E recomandat să tratăm cât mai rapid inflamarea gingiilor pentru a nu risca apariția abceselor.
În plus, xerostomia în combinație cu inflamația de la nivelul gingiilot pot duce la o respirație urât mirositoare”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

4. Sensibilitatea dinților

„Sensibilitatea dentară este un alt simptom comun al alergiilor sezoniere. Alergiile pot provoca inflamații la rădăcinile dinților, crescând sensibilitatea la alimente și băuturi calde, reci sau dulci”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

5. Dificultate în purtarea protezelor dentare

„Pacienții care poartă proteze dentare și se confruntă cu alergii pot resimți dificultăți la purtarea protezei. Aceasta este o consecință neplăcută a inflamării gingiilor”, spune Dr. Sorina Stroe.

Ce este de făcut?

„Recomandările mele sunt următoarele:
– beți multă apă pentru a preveni uscaciunea gurii cauzată de alergii;
– clătirea gurii cu apă de gură poate ajuta la eliminarea oricăror iritanți care cauzează alergii;
– încercăm să respirăm pe cât posibil pe nas, întrucât respirația pe gură poate accentua xerostomia și poate duce la probleme de sănătate orală;
– dacă aveți alergii, evitați să consumați alimente declanșatoare precum lactatele, grâul și citricele;
– respectați indicațiile în ceea ce privește igiena orală zilnică: spălatul pe dinți corect de două ori pe zi și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală, precum dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură.
– vizitele regulate la medicul stomatolog pot ajuta la identificarea și tratarea timpurie a oricăror probleme care pot apărea. De aceea este important să comunicați regulat cu medicul dentist”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.