Pierderea unei sarcini este un moment cu adevarat dificil atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Multe femei trec prin astfel de experiente, insa nu primesc suportul necesar pentru a trece peste aceasta problema.
Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti ofera cateva sfaturi pe care sa le aplici dupa un avort spontan pentru o recuperare cat mai rapida.
Ce este un avort spontan?
Un avort spontan este atunci cand un embrion sau un fat este expulzat din uter inainte de 23 de saptamani de gestatie. Adesea, primul semn care apare este sangerarea abundenta insotita de dureri abdominale sau de spate si crampe.
„In functie de cat de avansata a fost sarcina, aceste simptome pot dura doar cateva zile – ca o perioada normala de menstruatie – sau pana la trei sau patru saptamani. Daca ai oricare dintre aceste simptome, consulta imediat medicul”, afimra dr. Silviu Istoc.
Ce se intampla dupa un avort spontan
Medicul va confirma avortul folosind o ecografie si, eventual, va efectua un examen pelvin pentru a verifica colul uterin. Acesta poate cere analize de sange pentru a verifica nivelurile de hCG, hemoleucograma (pentru a determina cantitatea sangelui pierdut) si factorul Rh (pentru a verifica o eventuala incompatibilitate Rh) . Daca factorul tau Rh este negativ, este posibil sa ti administreze o injectie de imunoglobulina Rh pentru a preveni probleme grave in sarcinile ulterioare.
Golirea uterului
Odata ce avortul spontan a fost diagnosticat, uterul va trebui sa fie gol, astfel incat ciclul menstrual sa se poata relua si sa poti incerca sa ramai din nou insarcinata, daca iti doresti. Daca primul semn al unui avort spontan a fost sangerare abundenta – mai ales daca a fost la doar cateva saptamani de sarcina – atunci este posibil ca avortul spontan sa fi fost „complet”, adica tot tesutul fetal a fost deja indepartat din uter. Insa uneori, mai ales cu cat este mai avansata sarcina, un avort spontan nu este complet, iar parti ale sarcinii raman in uter si vor trebui indepartate.
Ce sa nu faci dupa un avort spontan
Indiferent daca ai avut sau nu o procedura chirurgicala pentru a trata avortul spontan, medicul te anunta cand este bine sa iti reiei activitatile normale, cum ar fi exercitiile fizice si activitatea sexuala. Desi este posibil sa te poti intoarce imediat la rutina obisnuita, medicul iti poate recomanda sa nu introduci nimic in vagin – ceea ce inseamna abstinenta sexuala si nefolosirea tampoanelor interne – timp de doua saptamani pentru a evita infectia.
La ce sa fii atenta dupa un avort spontan
Chiar daca recuperarea in urma avortului progreseaza in mod natural si este relativ fara durere, medicul va dori probabil sa te consulte dupa cateva saptamani sau luni pentru a se asigura ca nu apar complicatii.
Daca sangerezi mai mult de sapte zile, aceasta sangerare excesiva poate semnala ca mai exista tesut placentar in uter sau ca ai dezvoltat o infectie. Alte semne ale unei infectii pot include secretii urat mirositoare, febra, frisoane si dureri abdominale. Daca medicul suspecteaza o infectie, probabil ca iti va prescrie antibiotice.
In cazuri extrem de rare, orice embrion sau tesut fetal sau placentar ramas in uter poate sa creasca anormal si sa formeze un tip de tumora numit coriocarcinom.
Este ceva obisnuit sa simti durere fizica. Unele femei se simt foarte obosite, chiar si la mai mult timp dupa pierderea sarcinii. Sunt posibile dureri de cap sau dureri de stomac, constipatie, diaree sau insomnii. Aceste simptome vor disparea, probabil, in timp, dar daca esti ingrijorata, ar fi o idee buna sa discuti cu medicul de familie sau poate cu un specialist.
Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.
- Arena Elevilor – cel mai mare eveniment vocațional, dedicat elevilor, se desfășoară pe 14 și 15 septembrie, la Circul Metropolitan București! - 10 septembrie 2024
- SABON Summer Sale. Învârte umbreluța fermecată pentru reduceri de până la 40% - 14 august 2024
- Bronz perfect cu Elmiplant Sun - 30 iulie 2024