Stilul scandinav a dominat ultimul deceniu în amenajarea locuințelor, în special cele europene. Pereții albi, podelele din lemn, mobilierul modern și decorul minimalist sunt toate trăsăturile distinctive ale unei estetici nordice. Mai este acest stil în trend? În ce tip de spații se mai pretează? Aflăm răspunsurile de la un specialist în domeniu: designerul de interior Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design.
Stilul scandinav a luat pentru prima oară amploare în anii 1950. El pune accent pe linii curate, simple, minimalism și funcționalitate, fără a uita însă de aspectul estetic. Designerul de interior Sergiu Călifat, fondatorul Pure-Mess Design, spune că încă nu a ieșit din trend acest stil, dar că s-a adaptat și a preluat elemente noi.
„Stilul scandinav, la fel ca cel industrial, vor rămâne aproape tot timpul în trend. Există totuși o nouă tendință în 2021: se merge pe o paletă monocromată”, spune designerul Sergiu Călifar.
E nevoie să dea o atmosferă de vacanță
„Nu mai predomină ambienturile doar în texturi de lemn, cu o culoare medium light și mult alb, care definea până acum stilul scandinav, ci mergem pe mici influențe luate din stilul Wabi-Sabi, în care aceste texturi vin cu elemente care dau o atmosferă de vacanță. Sunt elemente luate din conceptul estetic japonez, derivat din conceptul budist Zen, precum texturi de ratan, texturi foarte soft care rămân în gama de culori a stilului, dar care oferă o atmosferă de vacanță, de concediu, de liniște. Se pot folosi anumite piese cae vor fi supradimensionate. Același lucru e valabil și pentru stilul industrial care nu o să mai fie atât de gri și de monocrom, ci o să înceapă să folosească mixuri de texturi mai calde, inserții de catifea sau stofă. De reținut este că petele de culori nu vor fi agresive, puternice, ci, mai mult griuri colorate”, adaugă Sergiu Călifar (Pure-Mess Design).
În ce tip de spații se integrează?
”Stil scandinav nu se integrează în orice tip de spațiu. Contează foarte mult creionarea și deschiderea spațiului pe care îl avem. E important să aibă, spre exemplu, ferestre mari. Nu e neapărat nevoie de suprafețe mari, camere generoase ca metri pătrați, dar cumva ambientul și forma să fie curate, aerisite, foarte bine luminate natural și să nu aibă elemente cu înălțimi foarte mari de tavan și nici să se regăsească într-o clădire interbelică ori cu accente clasice. Stilul scandinav va predomina în bază și neutralitate, dar accentele vor fi preluate din Wabi-Sabi sau din accente de stiluri care reprezintă mai mult confort și lejeritate”, încheie designerul de interior Sergiu Călifar.
Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro). Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.
- Mobexpert lansează competiția INSPODESIGN. Se caută cei mai talentați tineri designeri de produs din România - 4 octombrie 2024
- 5 pași pentru a repara părul după expunerea la soare din vacanță - 4 octombrie 2024
- De ce pielea îmbătrânește mai rapid toamna? Ce tip de tratamente pot opri procesul de degradare! - 4 octombrie 2024