Cum se îngrijesc corect dinții de lapte ai copiilor. Ce este important să NU facem!

Dinții de lapte încep să se dezvolte atunci când copilul este însă în stadiu de embrion. Ei erup prin gingie începând cu vârsta de aproximativ 6 luni și încep să fie înlocuiți de cei definitivi după vârsta de 6 ani.

Cât de important este să avem grijă de dinții de lapte ai copilului? Influențează ei felul în care va arăta, pe viitor, dantura definitivă? Aflăm răspunsul de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

De când începem să spălăm copiii pe dinți?

„ Este important să spălăm copilul pe dinți încă de la apariția primului dinte, iar, înainte de acest prag, să îi igienizăm frecvent gingiile încă din primele săptămâni de viață. După apariția primului dinte, este indicat să mergem cu micuțul la dentist pentru ca specialistul să analizeze situația danturii. Îl vom obișnui în acest mod și cu vizitele la stomatolog”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Îi tratăm sau așteptăm să cadă?

„Dinții de lapte sunt și ei importanți, chiar dacă au o durată mai scurtă de viață. Ei influențează starea de sănătate ulterioară a dentiției definitive. Este rolul părintelui să îl învețe pe cel mic cum să se spele corect pe dinți zilnic.

Dinții de lapte se cariază mult mai ușor decât cei permanenți. Este greșit să ignorăm sănătatea acestora, pe motiv că ei oricum vor cădea în câțiva ani și vor fi înlocuiți de cei definitivi.

Copilul poate suferi de abcese repetate ce pot necesita și extracții timpurii. Vor apărea astfel spații libere între dinți care pot dezechilibra alinierea corectă a dinților noi.  

Dacă nu mergem frecvent la dentist cu cei mici, nu vom putea descoperi eventualele nereguli care vor duce mai târziu la probleme de formare, dezvoltare și erupție a celor permanenți.

Nu mai vorbim de faptul că infecțiile dentare repetate pot cauza probleme de sănătate la nivelul altor țesuturi din organism”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se spală corect dinții copiilor

„Medicul stomatolog îi va învăța pe cei mici tehnicile de periaj pe care, la început, le vor putea urma în tandem cu părinții lor. După vârsta de 4 ani se va putea folosi și dușul bucal, al cărui jet va curăța mai bine spațiile interdentare, diminuând mult riscul aparițiilor cariilor în acele zone.  

Să ținem cont că, de la 4 ani, apare spațierea dentară, întrucât maxilarul și mandibula cresc în dimensiuni, iar dinții rămân la fel de mici ca înainte. Apar astfel spațiile mai mari interdentare ce favorizează apariția cariilor.

Există metode distractive care ne ajută să le explicăm copiilor cum au de suferit dinții dacă nu sunt curățați corect zilnic.  Spre exemplu, se găsesc în comerț revelatori de placă dentară, sub formă de pastile de supt ce conțin coloranți. Ei colorează placa dentară în locurile în care aceasta rămâne neîndepărtată. Astfel, copilul vede unde trebuie să insiste cu periajul”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.