Cum scapi de dependența de dulciuri

Pofta de dulce este pusă de foarte multe ori pe fondul stresului zilnic. Zahărul funcționează ca un calmant pentru creier și ne dă o aparentă senzație de liniște și bucurie. Pe cât de bine ne simțim pe moment, pe atât de periculos este acest obicei pentru sănătatea organismului și pentru siluetă. Dependența de dulciuri poate fi combătută cu multă voință și oferindu-i creierului alternative mai sănătoase.

Irina Alionte, fondatorul Bodyshape Transformation Center, a ajutat, alături de antrenorii centrului, mii de persoane să ajungă la silueta dorită prin sport și nutriție, dar și prin sesiuni de coaching ce ajută să obțină motivația de a scăpa de dependențele alimentare.

„Fiecare caz în parte este diferit și are soluția lui, însă, per ansamblu, este bine să înțelegem câteva aspecte despre dependența de dulciuri și care sunt primii pași pe care îi putem face pentru a scăpa de ea”, spune Irina Alionte.

Ți-e poftă sau ți-e foame?

“Este foarte important să știi cum să diferențiezi senzația de foame de pofta de a mânca ceva dulce. Atunci când îți este foame, organismul tău are într-adevăr nevoie de un aport de alimente, care să îi ofere energia necesară. În schimb, poftele sunt declanșate de creier, care solicita o recompensă dulce, care va conduce la eliminarea dopaminei în sistem”, spune Irina Alionte.

Păcălește creierul cu mâncare sănătoasă

“Gustările din fructe și legume crude te vor ajuta să elimini senzația. Alimentele bogate în proteine precum peștele, ouăle, lintea, fasolea, broccoli și numeroase alte legume reprezintă sursa de hrană care te va ajuta sa scăpi de foame, în mod sănătos. La capitolul dulce, fructele proaspete și cele oleaginoase (nuci, migdale) pot înlocui cu succes deserturile nesănătoase”, explică Irina Alionte de la Bodyshape Transformation Center.

Ciocolata neagră

“Ciocolata cu conținut de cacao în proporție de peste 70% conține polifenoli, substanțe sănătoase din plante, cu beneficii pentru sănătate. Au efect antioxidant și anti-inflamator. Consumă însă puțină ciocolată, cât să potolești senzația de foame, pentru că ea conține și zahăr și grăsimi”, explică Irina Alionte.

Budinca de chia

“Poți înlocui prăjiturile clasice cu budinca din semințe de chia. 40% din conținutul acesteia este reprezentat de fibre, apoi acizi grasi Omega 3, benefici pentru organism. Semințele chia absorb apa și crează senzația de sațietate, care te va ajuta să consumi cantități reduse de zahăr”, spune Irina Alionte.

Smoothie-urile din fructe și legume

“Smoothie-urile din fructe și legume sunt mai consistente decât sucurile naturale din fructe, întrucât conțin și fibra acestora și vor menține starea de sațietate mai mult timp. Cele care includ fructe întregi, iaurt vegetal și legume gustoase te vor ajuta să învingi dependența de zahăr”, spune Irina Alionte.

Fă mișcare!

“Activitățile fizice produc schimbări la nivelul creierului, funcționând astfel ca și tratamente eficiente de prevenire a dependențelor nocive pentru organism. Exercițiile fizice efectuate cu regularitate, completate de un regim alimentar sănătos, contribuie la întinerirea conexiunilor dintre mușchi și nervi. Persoanele care fac mișcare în mod constant resimt mai puțin pofta de dulce și sunt mai puțin predispuse dependenței de zahăr decât cele care adoptă un stil de viață sedentar. Dacă te confrunți cu problema dependenței de zahăr și nu reușești să o învingi de unul singur, te poți înscrie în programul Bodyshape de transformare corporală, unde vei primi un plan nutrițional eficient și vei fi consiliat pentru a scăpa de dependența de zahăr și ca să găsești motivația de a-ți schimba stilul de viață complet”, adaugă Irina Alionte, fondatorul Bodyshape Transformation Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.