Sănătatea mintală este în strânsă legătură nu doar cu starea generală de sănătate, ci și cu starea danturii. Probleme precum depresia, stresul și anxietatea pot avea un impact devastator asupra sănătății orale!
Medicul stomatolog Adrian Mina explică în ce mod poate strestul de zi cu zi să ne influențeze starea de sănătate a dinților.
„Stresul și anxietatea în viața cotidiană reprezintă o problemă care, din punct de vedere dentar, are numeroase implicații destul de puțin discutate. Cu toții cunoaștem implicațiile stresului și a anxietății asupra stării generale de sănătate, dar ceea ce este mai puțin discutat este implicația de natură dentară a acestor afecțiuni. Prezența stresului în viața de zi cu zi determină fluctuații ale cortizonului, hormon secretat de glandele suprarenale, și care în urma acestui nivel inconstant determină o scădere a sistemului imunitar. Drept urmare, un sistem imunitar scăzut nu poate lupta la capacitate maximă cu agresiunea microbiană continuă și apar tulburări în troficitatea normală a țesuturilor dentare. Astfel, riscul de apariție a bolii parodontale și a cariilor dentare crește substanțial”, explică medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.
Cât despre problemele ceva mai grave, cum ar fi anxietatea sau depresia, dr. Adrian Mina dezvăluie că:
„Rolul anxietății în afecțiunile dentare este legat în marea majoritate a cazurilor de o afecțiune mentală. În cazul pacienților care suferă de o afecțiune psihică, principala problemă rezidă din lipsa unei igiene adecvate ca urmare a scăderii stimei de sine și a preocupării scăzute față de propria persoană. Această scădere a nivelului de igienă se reflectă la nivelul cavității orale prin acumularea de placă bacteriană care duce la apariția bolii parodontale, a cariilor dentare și la complicarea afecțiunilor de acest tip deja existente, prognosticul fiind unul nefavorabil”, menționează Adrian Mina
Tot problemele de natură psihică pot duce și la scăderea în cantitate a secreției salivare, afecțiune cu repercursiuni deloc de negijat.
“Pacienții cu afecțiuni psihice și tratament medicamentos specific, întâmpină și o altă problemă pe lângă cea a neglijării igienei dentare, și anume hiposialia, care reprezintă diminuarea cantitativă a secreției salivare determinată de tratamentul cu antidepresive și medicația stărilor anxioase. Diminuarea fluxului salivar determină scăderea autocurățirii și implicit o acumulare crescută de placă bacteriană, care are drept rezultat efectele mai sus amintite”, spune medicul Adrian Mina.
Adrian Mina arată, în continuare, cât de importante sunt controalele periodice pentru stoparea agravării problemelor de la nivel dentar, dar și prevenirea apariției unor noi afecțiuni.
“Pacienții care suferă de anxietate sau diferite boli psihice pot să prezinte fenomene de încleștare a dinților cu pierderea progresivă a smalțului dentar, precum și dureri gingivale și de natură dentară. Lipsa preocupării de propria persoană se manifestă și prin lipsa controalelor periodice și agravarea problemelor deja existente, precum și apariția altora noi, cu etiologie multifactorială. Implicațiile stresului, anxietății și afecțiunilor de natură psihică determină necesitatea tratamentului general, local și loco-regional pentru a fi siguri că repercursiunile acestora sunt în totalitate stopate printr-un plan de tratament complex și corect realizat”, explică Adrian Mina.
- Top Line a lansat în România LPG Cellu M6 Infinity, cel mai avansat aparat de remodelare corporală, anticelulită, fermitate și wellbeing - 16 martie 2025
- Starbucks lansează băuturi cu aromă de lavandă - 16 martie 2025
- Puterea autenticității – o campanie îndrăzneață pentru noua colecție Reebok - 10 martie 2025