Cu ce legume putem înlocui carnea pentru proteine? Ce opțiuni recomandă nutriționistul Gianluca Mech

Mulți dintre cei care vor să renunțe la carne se tem că va fi greu să o înlocuiască în alimentație cu vegetale care să fie și gustoase și să ofere organismului proteina și nutrienții de care acesta are nevoie.

Fie că ne dorim să devenim vegetarieni, vegani sau, pur și simplu, să limităm consumul de carne, natura ne oferă, totuși, o mulțime de alternative sățioase, gustoase și sănătoase, explicate de nutriționistul Gianluca Mech.

Ciuperci

„Au o aromă bogată, o textură cărnoasă și reprezintă un înlocuitor foarte bun pentru carne. Bogate în proteine, ele pot fi gătite în nenumărate feluri și sunt extrem de sățioase. E important să alegem însă ciuperci cultivate organic, în zone în care nu se utilizează pesticide”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com/ro).

Vinete

„Este o legumă extrem de versatilă, cu un gust bogat și foarte sățioasă. Are puține calorii, însă ține de foame, conținând o cantitate generoasă de minerale, vitamine și fibre. De asemenea, antioxidanți. Poate fi inclusă în pasta pentru chiftele vegane, preparată pe grătar sau, de ce nu, sub formă de noodles”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Linte

„Lintea este și ea un foarte bun înlocuitor pentru carne. Mai ales pentru carnea tocată. Lintea se găsește într-o varietate de culori și este foarte gustoasă. Astfel că preparatele care o conțin vor fi nu doar delicioase, ci și aspectuoase. Se gătește rapid și nu are un preț ridicat. E bogată în calciu, fier, potasiu.

Edamame și mazărea

Edamamele sunt o sursă foarte bună de proteine, fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, precum și vitamine și minerale (A, C, K, B1, B2, B3, B5, magneziu, potasiu, zinc, fosfor). La fel, mazărea este un aliment pe care ne putem baza pentru a obține proteina de care organismul are nevoie ”, dezvăluie Gianluca Mech

Conopidă

„Gătită corect, conopida poate înlocui carnea în multe preparate. Poate, spre exemplu, să înlocuiască puiul în diferite rețete asiatice. Conopida este o sursă bună de colină, un nutrient esențial de care avem nevoie pentru memorie și starea de bine. Conține antioxidanți și sulforan, cunoscut pentru proprietățile sale de prevenire a cancerului”, spune nutriționistul.

Cartofi

„Ar fi de preferat să nu mai privim cartofii ca pe o garnitură. Mai ales că, în combinație cu carnea, ei pot face rău nu doar siluetei, ci și sănătății. Îi putem însă consuma ca atare sau ca ingredient de bază în preparate. Cartofi copți, cartofi natur, supă cremă de cartofi, sub formă de burgeri vegani. Posibilitățile sunt nenumărate și limitate exclusiv de imaginație”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Jackfruit

„Cine nu a gustat încă Jackfruit, e timpus să o facă. Practic, este un fruct, dar poate fi utilizat în numeroase preparate ca înlocuitor pentru carne. Asta deoarece textura și gustul ar putea păcăli orice iubitor de carne. E bogat în nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului, vitamine și antioxidanți”, încheie Gianluca Mech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.