Ce probleme dentare se moștenesc de la părinți?

Se spune că, dacă părinții au probleme legate de sănătatea dentară, cel mai probabil și copiii lor se vor confrunta cu ele la un moment dat în viață. Este mit sau realitate? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică ce impact au genele asupra sănătății orale.

„Există multe zvonuri conform cărora am moșteni de la părinți problemele dentare. În ce măsură sunt sau nu adevărate aceste informații? Varianta scurtă de răspuns ar fi că adevărul se află undeva la mijloc. Voi detalia în continuare de ce”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Înghesuirea dentară, moștenire de familie

„Dintre problemele dentare despre care există date că ar avea o componentă genetică se află înghesuirea dentară, anomaliile dento alveolare, la modul general. De ce? Imaginați-vă că noi moștenim bazele osoase (maxilar și mandibulă) de la părinți, la fel și dinții. În situația în care, de exemplu, am moștenit un maxilar mai mic și niște dinți de volum mai mare, sigur că ne vom confrunta cu înghesuirea dentară, dinții neavând loc pe maxilar. La polul opus, dacă vom avea un maxilar mare și niște dinți mici, cel mai probabil vom avea de-a face cu spațieri dentare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Absența dinților, afecțiune genetică rară

„Anodonția s-a dovedit științific că poate fi și ea moștenită. Este o afecțiune genetică rară, caracterizată prin absența congenitală a dinților primari sau permanenți. Poate apărea în două variante: absența completă a dinților sau doar a unora dintre dinți. Anodonția este, de obicei, parte a unui sindrom cutanat și nervos, cum ar fi displaziile ectordermice, și apare rareori ca o entitate izolată”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Se moștenește cancerul oral?

„Există statistici care arată că, dacă în familia unui pacient există cazuri de cancer oral, pacientul va fi mai predispus să dezvolte la rândul lui această boală. De asemenea, anumite mutații genetice asociate cu apariția cancerului oral pot fi transmise de la părinte la copil. Cu toate astea, studiile au demonstrat că majoritatea cazurilor de apariție a cancerului oral nu sunt moștenite din familie”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Nu putem controla genetica. Ce facem ca să avem dinți sănătoși?

„Există și anumite studii care susțin moștenirea bolii parodontale, dar pe care încă nu le putem considera dovezi solide. Cum genetica nu poate fi controlată, cel mai bine ar fi să ne întrebăm ce putem face pentru a avea o bună sănătate orală indiferent că moștenim, sau nu, predispoziția la diverse afecțiuni.

Tocmai de aceea, recomandarea mea este ca fiecare dintre noi să respecte măcar aceste lucruri elementare:

  1. Să efectueze corect igiena orală de 2 ori pe zi, folosind și mijloace de curățare interdentară;
  2. Consult periodic la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, când să facem și detartraj;
  3. Dietă echilibrată;
  4. Evitarea tutunului și a consumului de alcool în exces”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.