Panourile solare sunt compuse din celule fotovoltaice ce transformă lumina soarelui în electricitate și reprezintă cea mai ecologică soluție generatoare de energie verde. În prezent există peste 4 milioane de tone de panouri solare fotovoltaice instalate în Europa, iar cererea este în continuă creștere.
În condițiile în care accentul în prezent se pune pe producția panourilor voltaice, puțini se preocupă de ce se va întâmpla cu acestea odată ce vor ieși din uz. Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro) explică ce substanțe toxice conțin panourile voltaice și cum vom ajunge să avem peste 60 de milioane de tone de deșeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi, dacă nu implementăm încă de pe acum un sistem sănătos de reciclare a acestora.
”Nu tot ceea ce pare durabil este și prietenos cu mediul odată ajuns la sfârșitul ciclului de viață. Când aceste panouri ajung la gropile de gunoi, se risipesc resurse valoroase. Cele pe bază de siliciu conțin 76% sticlă, 10% plastic, 8% aluminiu, 5% siliciu, 1% metale. Panourile fotovoltaice pe bază de film subțire conțin: 1% metale, 6% aluminiu, 4% plastic, 89% sticlă. Și pentru că panourile solare conțin materiale toxice, cum ar fi plumbul, care se pot scurge pe măsură ce se descompun, groapa de gunoi creează, de asemenea, noi pericole pentru mediu”, declară Cristian Pocol, Presedintele Asociatiei RESPO DEEE.
Care este durată de viață și cum pot fi reciclate panourile solare?
Potrivit studiilor, speranța de viață a panourilor solare este de aproximativ 25 – 30 de ani. După ieșirea din uz, care poate interveni și mai devreme, ele devin deșeuri electronice și, de aceea, trebuie gestionate corect conform legislației.
Dacă procesele de reciclare nu ar fi puse în aplicare, până în anul 2050 ar exista 60 de milioane de tone de deșeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi.
Vestea bună este că acestea pot fi reciclate în proporție de peste 90%, iar doar prin colectarea și reciclare responsabilă se poate susține economia circulară.
”96% dintre materialele reciclate pot fi folosite pentru a produce noi panouri solare fotovoltaice. Rama de aluminiu este 100% reutilizabilă. Gravarea plachetei de siliciu și topirea în plăci se reutilizează în proporție de 85%. Sticla este 95% reutilizabilă”, mai spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
Cât vom câștiga dacă reciclăm panourile fotovoltaice?
”Dacă panourile fotovoltaice ar fi reciclate corect, până în 2030 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. S-ar obține 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și o capacitate suplimentară de 18 gigawați oră prin panouri reciclate.
În aceeași situație, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. S-ar obține 2 miliarde de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și capacitate suplimentară de 630 gigawați oră prin panouri reciclate.
În plus, prin reciclarea panourilor solare fotovoltaice, vom recupera materiale precum cabluri, cadmiu, componente individuale, sticlă, plumb, metal, plastic”, declară Cristian Pocol (www.respo.ro).
Cât reciclăm în prezent?
Doar la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat până acum o directivă care precizează exact că producătorii trebuie să finanțeze activitatea de colectare și reciclare a panourilor în momentul în care acestea vor ieși din uz. Este de așteptat astfel ca aceste măsuri să producă efecte pozitive în următoarea perioadă.
În Statele Unite, doar 10% dintre panourile din SUA sunt reciclate. Acest lucru nu este impus de reglementările federale, iar reciclarea dispozitivelor este în prezent mult mai costisitoare decât aruncarea lor în gropile de gunoi.
Ce energie produc panourile fotovoltaice?
Ca să avem o imagine de ansamblu, soarele poate genera într-un singur an mai multă energie decât toți combustibilii fosili rămași în rezervele Pâmântului în următorii 100 de ani. Tehnologia există, iar potențialul de a obține energie verde este uriaș.
La începutul anului 2018, Statele Unite aveau 53 GW de capacitate solară instalată. Presupunând că puterea medie a fiecărui modul solar instalat a fost de 250 W, greutatea totală a tuturor panourilor instalate echivalează cu 44,5 milioane de tone.
La nivel global, panourile solare au produs 720 terawați-oră de energie în 2019, reprezentând aproximativ 3% din producția mondială de energie electrică. Și a fost nevoie de aproximativ 46 de milioane de tone metrice de panouri solare pentru a face acest lucru. Generarea solară fotovoltaică a crescut cu un record de 156 TWh (23%) în 2020 pentru a ajunge la 821 TWh.
Despre Asociația RESPO DEEE
Asociația Respo DEEE se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, proces care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE. Totul cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.
Asociația RESPO DEEE oferă preluare și transport gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro, sau telefonic la Tel Verde 0800 800 219, recipientele potrivite, precum cutia sau pubelele RESPO, pe care le umplem cu deșeurile pe care dorim să le reciclăm. Când le avem gata, sunăm la același număr de telefon și un colector RESPO va veni să preia gratuit deșeurile și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător.
- Arena Elevilor – cel mai mare eveniment vocațional, dedicat elevilor, se desfășoară pe 14 și 15 septembrie, la Circul Metropolitan București! - 10 septembrie 2024
- SABON Summer Sale. Învârte umbreluța fermecată pentru reduceri de până la 40% - 14 august 2024
- Bronz perfect cu Elmiplant Sun - 30 iulie 2024