Specialiștii consideră că este firesc să pierdem în jurul a 50-100 de fire de păr zilnic. Atunci când depășim această medie, este bine să investigăm cauzele care duc la acest lucru. Pot fi cauze medicale, de ordin hormonal, sau doar din pricina modului în care ne îngrijim podoaba capilară.
“Procedurile cosmetice, cum ar fi spălarea agresivă a părului, decolorarea și vopsirea părului folosind produse agresive, sau pe care le menținem timp prea îndelungat la nivelul scalpului, pot contribui la subțierea firelor, făcându-le fragile. La fel, coafurile strânse, folosirea bigudiurilor calde și a instrumentelor care emit căldură deteriorează și rup firele”, explică Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare profesională.
Care sunt cauzele căderii părului
“Există mai mulți factori care influențează deteriorarea firelor de păr și căderea acestora.
- Sezonul. Pierderea sezonieră a părului este un proces obișnuit, temporar și reversibil de cădere a părului, în special vizibil toamna și primăvara. Lunile octombrie și noiembrie tind să fie lunile de vârf în care ne cade părul. Dacă observați o cădere a părului care începe la finalul verii, ar putea fi momentul să aplicați produse de îngrijire a părului împreună cu un tratament anti-căderea părului. Cu cât începeți mai devreme cu atât va fi mai ușor să simțiți diferența.
- Aerul rece și uscat. Este indicat ca iarna să acordăm mai multă grijă sănătății scalpului. Iarna, nivelul de hidratare din atmosferă scade, ducând la un scalp uscat la majoritatea bărbaților și femeilor. Părul ondulat va suferi cel mai mult deoarece acest tip de păr reacționează cel mai nefavorabil la diferitele condiții climatice.
- Periatul agresiv. Părul cade în special la duș și la periat. De aceea, este extrem de important să nu spălăm agresiv scalpul, să nu stoarcem părul și să folosim perii potrivite. Există perii de păr care agresează scalpul și smulg firele de la rădăcină. Recomand periile Wet Brush cu tehnologia Inteliflex, în special cele de descurcat părul. Ele sunt foarte potrivite și pentru copii și există în variante multiple de descurcat, pentru strălucire și styling, ne ajută să ne crească părul mai repede diminuând căderea, ruperea sau subțierea părului.
- Elasticele de păr. Da, stylingul poate influența căderea părului. Dacă tracționam foarte tare părul, îl prindem cu elastice foarte strans, părul se va rări in zonele respective”, spune Diana Baicu.
Ce produse folosim pentru a mări densitatea şi rezistenţa părului?
“Există produse profesionale, eficiente și delicate în același timp, care, grație noilor tehnologii și ingredientelor de calitate, pot preveni căderea părului.
Aș recomanda șamponul Stimulate.Me Wash de la Kevin Murphy – un șampon special conceput și pentru bărbați care stimulează creșterea părului. Produsul conține cristale de camphor (stimulează scalpul și ajută la restabilirea strălucirii naturale a părului, sporind în același timp puterea), extract de semințe de piper negru și uleiul de semințe de piper negru (acțiune antioxidantă și beneficii anti-îmbătrânire care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi, sunt, de asemenea, o sursă puternică de vitamine benefice), ulei de fructe (Bergamot, renumit pentru aroma sa răcoritoare și ajută la echilibrarea părului și a scalpului), aminoacizi de cheratină (ajută la întărirea părului și ajută la restabilirea părului care a fost deteriorat chimic), uleiul de frunze Mentha Arvensis (cunoscut pentru calitățile sale revigorante).
De asemenea, tratamentul leave-in 2 în 1, Body.Mass, de la Kevin.Murphy, destinat femeilor, ce se aplică pe scalp și la rădăcina firului de păr, luptă împotriva DHT (Dihidrotestosteronul este un hormon responsabil, printre altele, pentru căderea părului) și, totodată, un produs de styling ce oferă plenitudine firului de păr. Conține acid oleanolic (întărește firul de păr de la rădăcină), extract de baobab (ajută la repararea părului deteriorat), extract de imortele (beneficii antiaging), proteină hidrolizată din grâu (întărește firul de păr).
Tratamentul leave-in 2 în 1, Thick.Again de la Kevin.Murphy, este destinat bărbaților, se aplică pe scalp și la rădăcina firului de păr, luptă impotriva DHT și oferă plenitudine firului de păr. Conține acid ascorbic (vitamina C) și acetat de tocoferil (vitamina E), acestea oferind beneficii antioxidante pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi despre care se știe că îmbătrânesc părul, extract de baobab (ajută la repararea părului deteriorat), extract de semințe de castan (ajută la îmbunătățirea circulației în scalp), proteină hidrolizată din grâu (întărește firul de păr), extract de urzică (întărește firul de păr, ajută la îngroșarea părului și ajută la prevenirea ruperii), acid oleanolic (întărește firul de păr de la rădăcină). Flavonoidele din citrice, rădăcina de ghimbir și extractul de nucă vor îngroșa părul și vor preveni deteriorarea.
Loțiunea leave-in Thickening Lotion de la Moroccanoil ajută la îngroșarea firelor de păr, având proteine de quinoa (conferă plenitudine firului de păr) și ulei de argan – bogat în antioxidanți”, spune Diana Baicu.
Atenție la îngrijirea scalpului
“Îngrijirea scalpului este esențială. Un scalp sănătos înseamnă un păr frumos și sănătos. Recomand produse speciale pentru acest lucru, cum sunt cele de la Kevin.Murphy.
Scalp.Spa Scrub este un exfoliant unic conceput pentru a curăța ușor impuritățile de la nivelul scalpului și rădăcina firului de păr pentru a oferi sănătatea optimă a scalpului și creșterea părului. Este sigur pentru toate tipurile de păr, inclusiv pentru părul colorat.
Scalp.Spa WASh este un șampon special formulat pentru a calma și curăța scalpul. Lasă părul curat și hidratat. Poate fi utilizat în condiții de siguranță pentru toate tipurile de păr, inclusiv părul colorat. Nu elimină culoarea.
Produsele conțin:
– Extract de semințe de țelină – calmează și hidratează scalpul iritat. Poate ajuta la detoxifierea scalpului prin reducerea vizibilă a iritației și reglarea producției de sebum pentru a ajuta la rezolvarea problemelor asociate cu excesul de ulei sau cu scalpul uscat.
– Apa micelară – atrage și dizolvă ușor impuritățile fără a irita pielea. Micelele atrag excesul și uleiul nedorit de pe scalp.
– Perlita – este o sferă naturală concepută pentru a exfolia cu atenție scalpul, protejând în același timp integritatea scalpului și a părului.
Spălatul des poate duce la căderea părului?
Nu este o problemă dacă ne spălăm părul des, în condițiile în care folosim șampoane și condiționere pentru uz zilnic și nu agresăm scalpul și părul. Recomand, spre exemplu, Balancing.Wash, de la Kevin.Murphy, un șampon ce curăță delicat, dar eficient părul și scalpul. Amestecul său bogat în antioxidanți ajută la întărirea părului în timp ce protejează împotriva decolorării, făcându-l șamponul zilnic perfect.
Conține:
-Aminoacizi din grâu: ajută la întărirea părului oferind hidratare
-Extract de frunze de salvie: elimină excesul de sebum
– Extract organic de citrice (grapefruit): conține niveluri ridicate de vitamina C și E.
– Ylang Ylang – restabilește echilibrul scalpului gras
– Extract de Frunze de ceai verde: cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante
De asemenea, Joico Daily Care Treatment Shampoo – un șampon tratament ce curăță și menține echilibrul părului sănătos. Ajută în refacerea afecțiunilor scalpului. Îndepărtează pielea uscată de mătreață, psoriazis și seboree. Stimulează circulația sângelui și calmează scalpul sensibil și uscat. Conține ulei de Jojoba, ce hrănește și netezește părul, și biotină.
Spălarea ajută la prevenirea căderii părului pentru că menține scalpul curat și împiedică acumularea sebumului și blocarea foliculilor.
Alegeți un șampon cu textură ușoară, în funcție de tipul de păr (normal, uscat sau gras). Este în regulă să testați mai multe șampoane până când îl veți găsi pe cel care vi se potrivește cel mai bine.
Este de menționat că șampoanele medicamentoase pot usca și încurca tija firului de păr și mulți pacienți renunță la ele din acest motiv. Pentru a combate acest efect, se recomandă combinarea lor cu balsamuri sau măști de păr emoliente. Acestea se vor aplica strict pe lungimea firelor de păr.
Se aplică o cantitate mică de șampon și se masează timp de câteva minute pentru a stimula circulația sanguină și, implicit, oxigenerarea scalpului. După spălare, nu frecați părul cu prosopul pentru că acesta este fragil și se va rupe și mai usor. Este recomandată tamponarea părului cu prosopul.
De asemenea, limitați utilizarea uscătoarelor de păr. Căldura slăbește proteinele din păr. Încălzirea și uscarea constantă pot duce la fragilitate și, automat, poate cauza pierderea părului, care altfel nu s-ar fi produs. Uscarea naturală este cea mai potrivită pentru păr, așa că încercați să îl lăsați cât mai des să se usuce în mod natural”, explică Diana Baicu, consultant în industria de frumusețe profesională.
Căderea părului și sarcina
“În timpul sarcinii excesul de estrogen a facut să avem un păr des și plin de volum. După naștere este posibil să remarcăm că ne cade foarte mult păr. Toate modificările hormonale prin care organismul trece după naștere au adesea ca rezultat o serie de efecte secundare neplăcute cum ar fi acneea, vene sau vase de sânge sparte și căderea părului manifestari care sunt normale.
În medie se pierd aproximativ 100 de fire de păr pe zi, însă nivelurile ridicate de estrogen care se dezvoltă în timpul sarcinii încetinesc ciclul de viață natural al fibrei capilare, ducând la un păr vizibil mai des. Dezavantajul este că procesul normal de cădere a părului se accelerează odată cu nașterea copilului, astfel încât majoritatea femeilor pierd tot părul în exces din timpul sarcinii în următoarele 3-6 luni după naștere. Căderea părului dupa nastere este normală, părul încheie o perioadă de nouă luni în care, datorită schimbarilor hormonale, nu a căzut asa cum se întâmpla în mod normal.
În acest caz, recomand Plumping.Wash & Plumping.Rinse, gama pentru densitate si fortifierea firului slăbit, de la Kevin.Murphy. Curăță delicat, lăsând părul revitalizat, și reîmprospătează scalpul. Conține extract de urzică (bogată în fier și proprietăți stimulatoare), vitaminele A si C (dețin o încărcătura mare de minerale, incluzând siliconi naturali și sulf), extract de rădăcina de ghimbir (o puternică sursă de aminoacizi, ce ajută la regenerarea părului), zinc (ajută la creșterea părului și previne căderea sau ruperea acestuia)”, spune Diana Baicu.
Căderea părului bărbaților
“Pentru domnii care se confruntă cu această problemă recomand Vitalitys Energizing anti-loss shampoo și fiolele Energizing Tratament.
Șamponul curăță și întărește fibrele capilare și potențează tratamentul pentru a preveni căderea părului. Conține acid salicilic, ce pregătește scalpul pentru a primi tratamentul și îmbunătățește înlocuirea celulară, și cafeină, ce stimulează microcirculația pielii.
Fiolelele Energizing Tratament întăresc structura părului ajutând la prelungirea ciclului său de viață. Celulele stem vegetale – Vitacell-Tec – stimulează regenerarea părului prin stimularea bulbului capilar. Îmbunătățește microcirculația, făcând parul mai rezistent și mai puternic. Tratamentul conține capsicum (specie de ardei iute), cafeină, ce stimulează microcirculația pielii, și acid salicilic, ce pregătește pielea pentru a primi tratamentul și îmbunătățește înlocuirea celulară.
În cazul tratamentelor de acest tip, este important să avem răbdare pentru a vedea rezultatele. Acestea se văd dupa circa trei luni dacă suntem consecvenți și aplicăm cu rigurozitate produsele și îndepărtăm cauzele care duc la căderea părului. Desigur, vorbim de căderea părului ce nu este determinată de probleme de sănătate grave”, încheie Dana Baicu.
Produsele recomandate sunt disponibile în magazinul Top Line (Bd. Regina Maria 14, București), pe www.toplineshop.ro și în saloanele și clinicile partenere Top Line.
- Mobexpert lansează competiția INSPODESIGN. Se caută cei mai talentați tineri designeri de produs din România - 4 octombrie 2024
- 5 pași pentru a repara părul după expunerea la soare din vacanță - 4 octombrie 2024
- De ce pielea îmbătrânește mai rapid toamna? Ce tip de tratamente pot opri procesul de degradare! - 4 octombrie 2024