Cătălin Botezatu a pus în balanță nostalgia trecutului cu implicarea în protecția mediului înconjurător și a decis să ofere spre reciclare mai multe produse electronice pe care nu le mai folosea și le ținea în casă de ani de zile.
Designerul a colectat în cutia RESPO deșeurile de echipamente electrice și electronice pe are nu le mai folosea: două telefoane mobile pe care le utiliza în urmă cu 10 ani în timpul emisiunilor TV pe care le realiza și prima tabletă cu care călătorea în țările în care a filmat productii precum “Next Top Model”, “Burlacul” sau “Burlăcița”.
Cutia a fost preluată gratuit de către colaboratorii Asociației RESPO, iar apoi acestea au luat calea reciclării responsabile. În acest mod, vedeta a procedat corect cu respectivele deșeuri, în condițiile în care acestea nu trebuie aruncate la gunoi sau în natură, putând polua mediul înconjurător, și nici nu trebuie ținute în casă deoarece componentele lor pot afecta sănătatea oamenilor.
“Sunt o persoană nostalgică, de fel, țin la amintiri, și ani de zile nu m-am putut despărți de anumite obiecte de care m-am atașat emoțional. Mă refer chiar și la telefoanele mobile pe care le utilizam în anumite etape ale vieții mele sau la prima tabletă cu care călătoream în toată lumea. Cred că mulți oameni procedează la fel: le păstrează încă în fel și fel de sertare, chiar dacă nu le mai folosesc ori nu mai funcționează. Puțini știu însă că aceste produse conțin elemente care pot dăuna sănătății atât timp cât le ținem în casele noastre. Apoi, sunt mulți oameni care le aruncă la gunoi sau în natură, neștiind cât de mult poluează acestea mediul înconjurător. Nu este bine să procedăm în acest mod! Odată ce avem electronice sau electrocanice, pe care nu le mai folosim, chiar și simple cabluri sau orice alte electrice, este recomandat să le reciclăm”, declară Catalin Botezatu.
“Cutia se comandă gratuit de pe www.respo.ro. Am așezat în ea telefoanele, tableta, tastaturi, boxe, pe care nu le mai foloseam. Am sunat apoi la numărul de pe cutie și curierul a venit gratuit să preia recipientul cu toate produsele pentru a fi duse spre reciclare. Este foarte simplu și scăpăm și de grija că nu știm ce să facem cu aceste deșeuri pe care le țineam în casă. E important să înțelegem că nu este bine să le ținem în casă sau să le aruncăm la gunoi sau cine știe unde pe câmp. Să fim responsabili pentru că viitorul depinde de cum acționăm noi în prezent”, continua Cătălin Botezatu.
75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor
O mare parte din populația României încă păstrează în casă deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), ori le aruncă la gunoi sau în natură, afectând sănătatea oamenilor și contribuind la poluarea mediului înconjurător.
Asociația RESPO DEEE vine în ajutor și lansează modalități gratuite de a oferi spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, precum telefoane mobile, tablete, laptopuri, calculatoare.
O soluție propusă pentru facilitarea colectării DEEE este cutia RESPO
“Ea poate fi procurată gratuit fie de pe site, www.respo.ro, fie poate fi luata din Librariile Humanitas din Bucuresti. În această cutie putem depozita DEEE puțin mai voluminoase precum telefoane, tablete, laptopuri, electrocasnice mici, produse electrice de îngrijire personală. Apoi putem duce cutia la cel mai apropiat centru de colecare (detalii pe www.respo.ro), ori putem suna la numărul de telefon inscripționat pe cutie, iar reprezentanții RESPO vor trimite un colector pentru a ridica gratuit cutia și a o transporta spre centrul de reciclare.
Sunt soluții care sperăm să îi încurajeze pe oameni să renunțe la a mai păstra în casă acest tip de deșeuri periculoase și să evităm situațiile în care găsim astfel de echipamente aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător. Oamenii trebuie informați și încurajați să recicleze responsabil”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
Planeta este sufocată de acest tip de deșeuri
În 2019, au fost generate 53,6 milioane de tone de DEEE în întreaga lume. Conform estimărilor, cantitatea va ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030.
Dintre acestea, doar 20% sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.
În plus, este de menționat faptul că, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime.
Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.
- Peste 300 de școli din 30 de județe s-au înscris în cea de a XIV-a ediție a mișcării naționale „Și Eu Trăiesc Sănătos! – SETS - 2 decembrie 2024
- Noua vopsea pentru sprâncene Syoss Brow Tint și gelul got2b GLUED 4 BROWS & EDGES 2IN1 – pentru sprâncene perfecte și fire de păr rebele - 2 decembrie 2024
- Cadouri corporate Sabon, pentru o atmosferă de afaceri destinsă și rafinată - 29 noiembrie 2024