Cât de sigură e apa de la robinet și cea din comerț pentru dinți?

Igiena orală are un rol esențial în prevenirea cariilor și a altor posibile afecțiuni la nivel oral. Există însă încă un factor foarte important de care trebuie să ținem cont: apa pe care o folosim/consumăm. Este de preferat cea de la robinet sau ar fi mai bine să de îndreptăm spre variantele de apă îmbuteliată? Aflăm răspunsul de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

„Pe lângă o dietă echilibrată, obiceiuri corecte de igienă dentară și vizite regulate la medicul stomatolog, apa are un rol foarte important în păstrarea unei bune sănătăți orale. Avem opțiunea de a consuma apa de la robinet sau cea îmbuteliată în comerț”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Conținutul de minerale al apei

„ Pe lângă rolul de hidratare, apa este foarte importantă și prin aportul de minerale, printre care și fluorul. Știm deja despre fluor că are un rol cât se poate de important atunci când este vorba despre prevenirea apariției cariilor. De cele mai multe ori, conținutul de minerale și inclusiv fluor este menționat pe eticheta oricărei sticle de apă îmbuteliată. Ideal este să avem un conținut de 1 mg fluor la 1 litru de apă (0,7-1,2 ppm)”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Apa de la robinet

„Pentru a afla informații despre apa curentă, putem apela telefonic organele abilitate. Vom avea concentrații de fluor în funcție  de pământul din care vine apa și de procesele de tratare și filtrare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Apa filtrată

„Dacă folosim filtre de casă, informația legată de conținutul de minerale o putem regăsi cel mai probabil citind manualul de instrucțiuni al filtrului”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Apa minerală

„Apa carbogazoasă este mai acidă decât cea clasică. Explicația este simplă. Carbonatarea se obține prin adăugarea dioxidului de carbon, care se transformă în acid carbonic în gură. Cu toate acestea, studiile arată că mediul creat nu este suficient de acid pentru a cauza probleme reale la nivel dentar. Apa carbogazoasă îndulcită sau cu arome poate avea însă o aciditate mai mare care, pe termen lung, să dăuneze dinților”, încheie medicul stomatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.