Cât de periculoase sunt gustările nevinovate dintre mese, conform nutriționistului Gianluca Mech

Majoritatea oamenilor preferă ca, între mesele principale, să se delecteze cu diverse gustări, dulci sau sărate, despre care cred că nu sunt atât de periculoase pentru sănătate și siluetă. Totuși, acestea sunt, de cele mai multe ori, pline de zahăr, sare și aditivi chimici pentru gust. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt cele mai periculoase.

Gustările dintre mese sunt acceptate pentru a menține nivelul zahărului din sânge stabil, metabolismul în parametri optimi și silueta cât mai aproape de perfecțiune. Să fim totuși atenți ce gustări alegem pentru că majoritatea celor din comerț, la îndemână pentru noi, sunt foarte nesănătoase”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Specialistul a întocmit o listă cu gustările nesănătoase de care să ne ferim.

Chips-urile

„15 chips-uri de mărime medie conțin 150 de calorii, 9 grame de grăsimi și 16 grame de carbohidrați. Sunt extrem de nesănătoase pentru că conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de acrilamidă care crește riscul de apariție a cancerului. Cât despre faptul că îngrașă, asta cred că știm deja cu toții”, dezvăluie Gianluca Mech.

Biscuiții cu cremă

„Vorbim, bineînțeles, despre acei biscuiți cu diferite creme pe care îi găsim pe rafturile supermarketurilor. O porție de 2 biscuiți conține cam 170 de calorii, 7 grame de grăsimi și 25 de grame de carbohidrați. Multe calorii și o valoare nutritivă extrem de scăzută. De asemenea, conțin conţin uleiuri hidrogenate care, pe termen lung, afectează starea de sănătate. Și aici vorbim de doar 2 biscuiți. Cine însă se oprește la a mânca doar doi?”, spune nutriționistul.

Biscuiții sărați

„Patru biscuiți sărați au cam 70 de calorii. Ei se numără printre gustările preferate ale multor oameni atunci când vor să alunge senzația de foame dintre mese. La prima vedere, par să nu fie o opțiune tocmai greșită. Mulți însă dublează sau chiar triplează porția, ajungând să consume 200 de calorii dintr-o gustare complet lipsită de nutrienți”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Covrigeii

„Covrigeii nu conțin nutrienți benefici pentru organism. Ba din contră, fac ca nivelul insulinei și al zahărului din sânge să intre într-un roller coaster nociv pentru sănătate. Poate nu vă dați seama, însă consumul lor nu face altceva decât să accentueze senzația de foame”, arată specialistul.

Produsele de patiserie

Evitați produsele de patiserie pe bază de foietaj sau creme, întrucât conțin grăsimi vegetale hidrogenate, iar foietajul mult colesterol, ducând la apariția bolilor cardiovasculare. În plus, mai regăsim și multă sare, margarină, lapte praf, aditivi, emulgatori, potențatori de aromă. Făina albă conține mult amidon care se va descompune în glucoză odată digerat. Așadar, fără merdenele, pateuri, gosoși, spune Gianluca Mech.

Batoanele de cereale/granola

„Acestea sunt adesea promovate drept batoane sănătoase. Cu toate, cele mai multe conțin cantități mari de zaharuri și foarte puține proteine și fibre. Recomand citirea ingredientelor de pe ambalaj înainte de a cumpăra astfel de batoane”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.

Ce gustări sănătoase putem alege

Nuci

„Mixul de nuci reprezintă o variantă bună de gustare. Ele reduc riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și ajută la prevenirea altor boli precum anumite tipuri de cancer sau depresie. Ele sunt foarte sățioase, conțin grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Atâta vreme cât le consumăm cu moderație, nu îngrașă. Porția recomandată este cantitatea care ne încape în căușul palmei”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Ciocolată neagră și migdale

„Ciocolata neagră este încărcată cu flavanoli care pot scădea tensiunea arterială și pot reduce riscul de boli de inimă. Asta cu condiția ca ea să nu conțină zahăr adăugat și să fie cu cel puțin 70% cacao pură. Migdalele sunt bogate în grăsimi sănătoase pentru inimă și au efecte benefice asupra controlului zahărului din sânge. Studiile arată, de asemenea, că pot reduce pofta de mâncare și te pot ajuta să slăbești. Așadar, o bucățică de ciocolată neagră și câteva migdale crude pot constitui o delicioasă gustare nevinovată”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Iaurt grecesc și fructe de pădure

„Iaurtul grecesc simplu, fără zahăr adăugat, și fructele de pădure constituie o gustare delicioasă, bogată în nutrienți. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de calciu și potasiu, iaurtul grecesc este, de asemenea, bogat în proteine. Fructele de pădure sunt una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Putem combina 100 de grame de iaurt grecesc simplu cu 50 de grame de fucte de pădure”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Felii de mere cu unt de arahide

„Consumate împreună, merele și untul de arahide au un gust fantastic. Merele sunt bogate în fibre și polifenoli antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea intestinului și reduc riscul de boli de inimă. Untul de arahide crește colesterolul HDL (bun) și reduce colesterolul LDL (rău) și trigliceridele. Atenție însă, deoarece untul de arahide este și foarte bogat în calorii! Așadar, e bine să îl consumăm cu moderație”, ne atenționează nutriționistul.

Gustările Glicemic Friendly

Nutriționistul italian Gianluca Mech a lansat linia de produse „Glicemic Friendly” ce face parte din gama Dietei Tisanoreica. Acestea sunt gustări și dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să își mențină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce țin o dietă ketogenică.

A înlocuit făina tradițională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă.

A aplicat rețeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, îmi mod normal, ar fi pline de zahăr și nu ar fi indicate celor cu diabet sau care vor să slăbească.

Așadar, avem cornuri, biscuiți cu diferite arome, brioșe, praline, mini fursecuri, alune învelite în ciocolată, și multe altele, fără conservanți sau înlocuitori novici ai zahărului.

„Produsele Tisanoreica Glicemic Friendly pot fi consumate de persoanele supraponderale sau cele care își doresc să își mențină greutatea în anumite limite. De asemenea, de persoanele care doresc să urmeze o dietă cu indice glicemic scăzut, de cei care respectă un protocol dietetic (chiar și în fază ketogenică). Ele se adresează până la urmă oricui dorește o gustare care să fie delicioasă și sănătoasă în același timp”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Produsele sunt disponibile și în România, pe www.gianlucamech.com.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.