Cafeaua fara cofeina e un deliciu chiar si la ore tarzii

Cafeaua fara cofeina e un deliciu chiar si la ore tarzii. Da, pentru ca sunt o mare iubitoare de cafea, optez pentru varianta fara cofeina, in special seara. Ce este cafeaua fara cofeina, cum se obține, cum își păstrează aroma și de ce ne lasă să dormim chiar dacă o bem târziu, va invit sa descoperiti in acest material. 🙂

Cafeaua fara cofeina e un deliciu chiar si la ore tarzii. Sunt situatii, nu putine, in care consum cafeaua obisnuita ca sa imi dea un pic de energie sa reusesc sa termin ceea ce mi-am propus, chiar daca asta presupune sa renunt la cateva ore de somn.

ȘTIAȚI CĂ? În doze potrivite, cofeina acționează ca un stimulent, reduce oboseala și te ține în priză

CÂTĂ COFEINĂ AR TREBUI SĂ CONSUMI ZILNIC?

Oamenii de știință consideră că doza zilnică recomandată de cofeină este 2-3mg/0,5 kilograme de greutate corporală, ceea ce înseamnă că un adult de 70 de kilograme poate să consume 315 mg de cafea.

Site-ul The Coffee and Health menționează 400 mg, echivalentul a 5 cești de cafea pe zi drept un consum moderat de cofeină. Ca să vă fie mai clar ce înseamnă acest dozaj, un espresso sau o ceașcă de cafea preparată la moka poate conține între 35 și 100 mg de cofeină, în timp ce un cappuccino conține 70-80 mg.

METODE DE DECOFEINIZARE

Decofeinizarea se realizează prin îndepărtarea completă a cofeinei din boabele de cafea înainte ca acestea să fie prăjite. Din punct de vedere legal, pentru a fi considerată decofeinizată, maximul de cofeină reziduală obținută din boabele de cafea verzi nu trebuie să depășească 0.1%.

Oamenii au căutat modalități de a scoate cofeina din boabele de cafea pentru o lungă perioadă de timp. La începutul secolului al XX-lea (1902-1905), Ludwig Raselius a venit cu ideea inovatoare de a folosi aburul pentru a înmuia boabele de cafea și a dezvoltat primul sistem de extracție cu alcaloizi folosind solvenți organici. De atunci însă, tehnicile de decofeinizare au evoluat.

Astăzi, cofeina poate fi scoasă cu ajutorul a trei tehnici, toate fiind efectuate pe boabele de cafea verde, care nu au fost încă prăjite: folosind solvenți organici (diclormetan sau acetat de etil), apă sau dioxid de carbon (în stare lichidă sau supercritică). Niciuna din metodele de decafeinizare nu este dăunătoare pentru sănătate, dar aroma cafelei de la final poate varia în funcție de tehnica folosită.

ȘTIAȚI CĂ? Folosirea dioxidului de carbon în procesul de decofeinizare păstrează aroma cafelei

AROMA UNEI CAFELE FĂRĂ COFEINĂ BUNĂ

Cafeaua decofeinizată se obține prin extracția cofeinei din boabele de cafea cât timp acestea sunt încă verzi, iar apoi trec prin același proces de obținere a cafelei.

Spre deosebire de primele două metode de decofeinizare, care presupun înlăturarea cofeinei, dar care cauzează o pierdere a gustului, folosirea dioxidului de carbon permite menținerea caracteristicilor aromatice ale cafelei.

Tocmai din acest motiv, Lavazza a ales să folosească această metodă, preparând cafeaua decaf astfel:

  • în prima fază a procesului, boabele de cafea sunt umezite cu ajutorului aburului sau a apei până când se obține o umiditate în procent de 30-50%.
  • apoi, boabele sunt puse într-un cilindru de extracție a gazului, cu gaz în stare „supercritică”: starea în care atât temperatura, cât și presiunea sunt de așa natură încât au și proprietățile unui lichid, dar și ale unui gaz. Astfel, reușesc să extragă cofeina într-un mod selectiv.
  • dioxidul de carbon este apoi separat de alcaloid folosind apă represurizată și refolosită.

Procesul se termină în momentul în care boabele de cafea decofeinizate se usucă. Pentru a păstra pe deplin profilul senzorial al cafelei sale, Lavazza folosește metoda de extracție pe bază de dioxid de carbon în uzina sa de la Pozzilli, care este dedicată exclusiv decafeinizării.

CAFEA RECOMANDATĂ

Lavazza Decaffeinated Ground Coffee 250mg este o cafea buna. Este fără cofeină, are un  un gust dulce-floral si este ideala pentru aparatul de cafea moka sau pentru aparatul de expresso.

Un amestec aromatic, echilibrat, din boabe 100% Arabica, având ca proveniență America Centrală.  Experimentați-i aroma plină, de neuitat. Acest blend este ideal dacă doriți să evitați cofeina fără să fiți nevoiți să renunțați la cafeaua italiană autentică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.