Au vegetarienii mai multe probleme dentare? Explicația medicului stomatolog Sorina Stroe

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să fie vegetarieni sau vegani, fie din motive de sănătate, fie din motive etice. Întrucât nu mai consumă proteină animală, care este o sursă foarte bună de vitamine și minerale esențiale, apare întrebarea dacă vegetarienii dezvoltă un risc mai mare de apariție a problemelor de sănătate orală. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, răspunde pe înțelesul tuturor la această întrebare.

„A deveni vegetarian este o tendință din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani. Sigur că această opțiune este perfect în regulă, cât timp este călăuzită de un medic nutriționist. E foarte important ca, atunci când facem acest pas, să ne asigurăm că avem un aport zilnic al tuturor nutrienților esențiali. Impactul, în caz contrar, are răsunet în întregul organism, inclusiv la nivel dentar, unde pacienții devin mai predispuși la boala parodontală și la demineralizare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

De unde luăm vitaminele?

„Principalele carențe la care ne expunem sunt cele de vitamina B (B2, B12), vitamina D, calciu. Sigur că le putem lua și din fructe și legume, însă sunt importante cantitățile pentru ca la final să atingem echilibrul recomandat. 

Vegetarienilor le sunt recomandate și suplimentele de vitamine și minerale, însa, iarăși, sub îndrumarea unui nutriționist. Administrate în mod eronat, ele pot face mai mult rău decât bine”, explică Sorina Stroe.

De unde ne luăm calciu?

„Produsele lactate sunt o sursă excelentă de calciu, un mineral care ajută la sănătatea dinților și a oaselor. În timp ce lacto-vegetarienii mănâncă de obicei și ouă și lactate, veganii evită toate produsele de origine animală. Aceștia trebuie să introducă în alimentația lor legume cu frunze verzi, broccoli și tofu”, este de părere medicul stomatolog Sorina Stroe.

Vitamina D

„Organismul are nevoie de vitamina D pentru a asimila calciu. Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la apariția afecțiunilor gingivale și la pierderea dinților. Vegetarienii pot obține doza zilnică recomandată consumând gălbenușuri de ou gătite sau consumând lapte. Veganii și vegetarienii deopotrivă pot căuta și alte surse de vitamina D, cum ar fi ciupercile, laptele de soia, sucul natural de portocale ori cerealele îmbogățite. Petrecerea timpului în aer liber poate de asemenea ajuta corpul să producă vitamina D în mod natural”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mai puțină saliva și mai acidă  

„Un alt impact la nivel oral este asupra fluxului salivar care, în cazul vegetarienilor, este mai scăzut. Este un aspect nefavorabil, în sensul că saliva are un rol important protector asupra dinților. De asemenea, anumite studii arată că PH-ul salivar ar fi mai acid, ceea ce accelerează procesul de demineralizare al dinților”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Zaharuri din fructe

„De asemenea, de luat în calcul este faptul că vegetarienii consumă în general mai multe zaharuri din fructe. Dacă nu avem grijă să introducem în dieta noastră zilnică și grăsimi bune care să echilibreze glicemia și să trimită vitamine la locul tintă – celula, apare riscul unor dezechilibre metabolice”, mai declară medicul stomatolog.

Concluzii

„Ca și în multe alte contexte, este necesară o atenție sporită la categoriile de vârstă extreme (copii, adolescenți și vârstnici), ei fiind mai expuși în cazul unui plan nutrițional dezechilibrat. E important ca toți oamenii, indiferent de situație, să facă o vizită la dentist la fiecare 6 luni, astfel încât orice problemă să poată fi identificată din timp și rezolvată în maniere minim invazive”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.