5 metode sănătoase de a gestiona stresul

Probabil cunoașteți pe cineva care trece printr-o situație stresantă. Poate vă confruntați chiar voi cu una acum și căutați metode de a-i face față și de a o gestiona. Stresul ne afectează pe toți; de fapt, este o reacție naturală a creierului și organismului nostru la solicitările sau factorii de stres la care suntem supuși. Este însă important să învățăm cum să gestionăm stresul pentru starea noastră de bine în general. David Heber, M.D., PhD, FACP, FASN – Președinte, Institutul Herbalife Nutrition ne propune 5 metode sănătoase de a gestiona stresul.

Adevărul este că stresul nu e doar ceva negativ. De fapt, face parte din instinctul nostru de supraviețuire evolutiv, o modalitate de a ne apăra împotriva unor pericole sau amenințări neașteptate. Reacția organismului nostru la stres ne ajută să fim mai vigilenți, mai atenți și mai motivați. Cheia este de a gestiona stresul eficient. Dacă nu este controlat, stresul cronic ne poate afecta mental și fizic.

Gestionați stresul printr-o alimentație sănătoasă

Sistemul nostru imunitar are nevoie de somn, sport și alimentație bună în proporții corespunzătoare. Din păcate, stresul pe termen lung poate duce la oboseală și ne afectează negativ starea de spirit, fiind dificil să facem alegeri în favoarea unui stil de viață sănătos.

Multe persoane au tendința să mănânce prea mult din cauza stresului, apelând la alimente rapide și confortabile, dar care adeseori sunt pline de grăsimi, sare și zahăr. Iar dacă abuzați de cafea sau consumați cafeină seara pentru a vă stimula starea de spirit sau nivelul de energie, acest lucru poate avea un efect nedorit, perturbându-vă somnul.

Atenția la ceea ce consumați, în special în situații stresante, vă poate ajuta să gestionați nivelurile de stres și să schimbați modul în care răspundeți la acesta.

Vă reamintesc câteva lucruri pentru o alimentație sănătoasă:

Evitați gustările fără noimă

Mâncarea de confort cu conținut caloric ridicat poate stimula eliberarea anumitor substanțe chimice în creier care ne fac să ne simțim răsplătiți, dar doar pe termen scurt. Acestea ne fac și să dorim să mâncăm în continuare și, într-un cerc vicios, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate, ceea ce sporește stresul psihologic. Dulciurile precum înghețata vă pot face să vă simțiți bine pe moment, dar întotdeauna urmează o cădere psihică.

Dacă simțiți nevoia de a consuma ceva, apelați la alimentele nutritive, cu coajă tare și crocantă, care pot ajuta la eliberarea stresului, punând la muncă mușchii încleștați ai maxilarului. Printre alternativele mai bune pentru gustări se numără migdalele, alunele sau morcovii.

Mâncați regulat și nu săriți peste mese

Când sunteți stresați, este ușor să amânați sau chiar să săriți peste mese. Drept urmare, starea de spirit și nivelurile de energie vor avea de suferit. Poate scădea glicemia, ceea ce crește nivelul de stres. Dacă vă pierdeți apetitul din cauza stresului, încercați să consumați des cantități mai mici de mâncare pe parcursul zilei.

De asemenea, momentul mesei trebuie să fie unul plăcut și separat de muncă sau alte surse de stres. Nu este indicat să mâncați la birou în timp ce lucrați sau să plătiți facturi în timpul cinei. Faceți-vă puțin timp să vă calmați și să vă relaxați în timp ce mâncați. În acest fel, veți consuma probabil mai puțin și vă veți bucura mai mult.

Gestionați stresul prin activități fizice

Indiferent dacă aveți chef sau nu, sportul este un bun relaxant. Când faceți sport, organismul eliberează endorfine care vă fac să vă simțiți bine în mod natural. Pentru anumite persoane, exercițiile mai simple, de intensitate redusă, precum yoga, Pilates sau o plimbare relaxantă în parc, sunt cel mai bun remediu împotriva stresului. Altele preferă exercițiile de intensitate ridicată, cum ar fi alergarea de viteză sau de rezistență.

Indiferent de tipul de exerciții care vă fac să vă simțiți bine și împliniți, sunt șanse mari să le puteți încerca acasă. Consultați Herbalife Nutrition Fitness Portal pentru exemple de antrenament pentru fiecare nivel de fitness! Puteți începe cu următoarele exerciții simple: fandări, abdomene, genuflexiuni sau planșe în timp ce vă uitați la TV.

Nu uitați de somn

Când nu dormim suficient, organismul nostru eliberează mai mult cortizon decât de obicei. Cortizonul este un hormon al stresului, care, în exces, duce la oboseală și epuizare. Somnul ne ajută organismul să se refacă, revigorându-ne celulele. Este vital pentru întreg organismul, iar o odihnă adecvată pe timpul nopții poate ajuta la eliminarea stresului psihologic.

Împreună, alimentația, sportul și somnul promovează o mai bună stare de sănătate și, deși nu vor elimina situațiile stresante, ne pot ajuta să gestionăm mai bine nivelurile de stres și să ne îmbunătățim starea de bine în general. Intră pe www.jurnaluluneitransformari.ro și descoperă ce poți face pentru a ajunge la cea mai bună versiune a ta. Membrul Independent Herbalife Nutrition te poate ajuta cu sfaturi personalizate și sprijin în călătoria ta spre rezultatele dorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.