Nu este niciun secret ca ceaiul este bun pentru organism! Ceaiul a fost o parte integranta a medicinei traditionale si folosit ca remediu in multe tari asiatice. Chinezii si japonezii au consumat de secole ceai pentru a imbunatati starea de sanatate. In medicina occidentala ceaiul este promovat ca o modalitate de a trata simptomele racelii si gripei.
Ceaiul este mai mult decat o bautura pe care o consumam in sezonul rece. De mii de ani, ceaiul a fost si este si astazi o traditie si un ritual, inradacinat adanc in culturile din intreaga lume. Originar din China, ceaiul s-a raspandit in Japonia, apoi Olanda si, in cele din urma, in restul Europei.
Beneficiile consumului de ceai nu se reduc insa doar la a ne simti mai bine atunci cand suntem bolnavi. Consumul de ceai poate ajuta la protejarea sanatatii creierului, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, poate preveni diabetul si anumite tipuri de cancer, ajuta la scaderea colesterolului si la scaderea in greutate si de asemenea, pare sa aiba calitati antimicrobiene.
Numai in Regatul Unit sunt consumate zilnic aproximativ 75 de milioane de cesti de ceai, in timp ce in intreaga lume se estimeaza ca sunt consumate peste 3 miliarde de cesti in fiecare zi. Popularitatea ceaiului nu se datoreaza doar gustului sau placut. De secole a fost baut pentru beneficiile sale terapeutice, care acum au fost intens studiate. Considerat de mii de ani ca o cheie pentru sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor care au descoperit numeroase beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri.
„Ceaiul este una dintre cele mai des consumate bauturi din lume, dupa cafea. Tot ceaiul provine dintr-o singura planta numita Camellia sinensis. Cu toate acestea, in functie de tipul de frunze de ceai cules si de nivelul de oxidare sau procesare, ceaiul este clasificat in cinci tipuri principale: negru, verde, Oolong, alb si Pu-erh. Ceaiurile aromate sunt create prin adaugarea de flori, ierburi, fructe si alte arome naturale la ceaiurile negre, verzi sau oolong. Unele dintre cele mai comune tipuri de ceaiuri aromate includ: Earl Grey, Jasmine tea, Masala si alte arome. Pe langa cele de mai sus, infuziile din alte plante sunt denumite uneori si ceai, desi nu pentru cunoscatori. Termenul corect pentru orice bautura care nu e preparata din “planta ceai” este tizana sau doar infuzie de plante. Exemplele includ musetel, menta, rooibos etc. Asadar, ceaiurile adevarate sunt facute din frunzele plantei de ceai cunoscuta sub numele de Camellia sinensis. Diferenta de culoare si gust dintre ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul oolong, ceaiul pu-erh si ceaiul negru rezulta din procesul de productie. Ceaiul verde si ceaiul alb sunt adevaratele ceaiuri pentru ca sufera cea mai putina prelucrare, pentru ca nu sunt oxidate. Frunzele se recolteaza si se usuca pentru a preveni reactia chimica care le transforma intr-o culoare maro inchis sau negru. Drept urmare, aceste ceaiuri isi pastreaza culoarea verde naturala si sunt considerate printre cele mai sanatoase ceaiuri. Ceaiul negru este complet oxidat, in timp ce ceaiul oolong este doar partial oxidat. Ceaiul Pu-erh este considerat un ceai post-oxidat. Toate aceste ceaiuri adevarate ofera o serie de beneficii pentru sanatate, dar sunt considerate usor inferioare ceaiului verde. Continutul de cofeina al ceaiurilor adevarate variaza intre diferitele tipuri si in functie de modul in care a fost produs ceaiul. Spre deosebire de ceaiurile adevarate, ceaiurile din plante sunt preparate prin infuzarea fructelor, radacinilor, ierburilor, frunzelor si tulpinilor unei varietati de plante. Si aceste ceaiuri au beneficii pentru sanatate, dar difera de ceaiurile adevarate, deoarece contin diversi compusi. Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante includ ceaiul de ghimbir, ceaiul de menta si ceaiul de musetel. Ceaiurile din plante nu contin cofeina.”, explica Andrei Ianosi – boabepenisip.ro.
Stimuleaza metabolismul si ajuta la slabit!
Ceaiul verde poate ajuta la accelerarea scaderii in greutate datorita compozitiei sale chimice. Ceaiul verde contine aminoacizi care semnaleaza organismului sa arda grasimile stocate. Cofeina din ceaiul verde ajuta, de asemenea, la cresterea energiei, astfel incat sa puteti efectua antrenamentele mai eficient*. Ceaiul verde are si efecte laxative, astfel ajuta la curatarea colonului si la eliminarea surplusului de apa din organism. De asemenea s-a demonstrat ca polifenolii din ceaiul negru, oolong si verde ajuta organismul sa consume calorii si reduc grasimea corporala. Pentru a beneficia la maximum de efectele ceaiului verde este indicat ca acesta sa fie consumat fara zahar, lapte sau indulcitori artificiali. Daca preferati ceaiul verde aromatizat cu alte tipuri de plante, pe boabedenisip.ro gasiti un tip special de ceai verde cu arome thailandeze, o combinatie exotica de ceaiuri verzi, nuca de cocos, ghimbir, vanilie si lemongrass, care fac din acest amestec neted si picant un ceai delicios si distinctiv.
Protejeaza sanatatea inimii
Intr-un studiu efectuat pe mai mult de 40.000 de adulti, in urma consumului regulat de ceai s-a constatat ca se reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral si a unor tipuri de cancer. Participantii care au baut cinci sau mai multe cani de ceai verde pe zi au avut un risc cu 16% mai mic de deces cardiovascular, comparativ cu cei care au baut mai putin de o ceasca pe zi**.
Sustine sanatatea mintala
Consumul regulat de ceai a fost asociat cu un risc mai mic de boli neurologice si cu scaderea nivelului de stres. Consumul de ceai verde s-a dovedit, de asemenea, promitator in prevenirea declinului cognitiv asociat cu boli ale creierului, cum Parkinson, Alzheimer*** si alte boli neurodegenerative. Desi cauzele exacte ale bolii Alzheimer sunt inca neclare si nu exista nici un tratament, cercetarile confirma ca consumul de ceai verde si negru imbunatateste scorurile cognitive in randul celor cu dementa si boala Alzheimer. In plus, poate stimula memoria si creste durata de atentie pentru a preveni declinul cognitiv. S-a demonstrat ca combinatia de cofeina si L-teanina din ceai imbunatateste timpul de reactie, procesarea vizuala, memoria si concentrarea.
Ceaiul ofera efecte naturale de calmare care pot reduce stresul si va pot ajuta sa va relaxati dupa o zi grea. Colectia de ceaiuri Royal de la gama Harney & Sons va surprinde cu cele mai speciale si minunate amestecuri de ceaiuri. De la ceaiuri negre cu note de lamaie si grapefruit la ceai negru cu ceai oolong, ulei de bergamota, lavanda, aroma de vanilie si un amestec special de ceai verde cu nuca de cocos si ghimbir, o combinatie exotica de ceaiuri verzi, nuca de cocos, ghimbir, vanilie si lemongrass, creand un amestec de ceai delicios si distinctiv, care este atat neted cat si picant.
Ajuta la hidratare
Desi se credea ca ceaiul favorizeaza deshidratarea, actionand ca un diuretic si facand organismul sa elimine mai multa apa, cercetari recente**** arata ca sase pana la opt cani de ceai consumate pe zi sunt la fel de hidratante ca aceeasi cantitate de apa. Harney & Sons obtine cele mai bune flori egiptene de musetel din Egipt. Rezultatul? Un ceai de plante premium cu corp usor, care este perfect pentru a va hidrata.
Stimuleaza energia
Ceaiul este solutia perfecta pentru persoanele care nu consuma cafea sau care vor sa reduca treptat cantitatea de cofeina si au nevoie de ajutor pentru un plus de energie. Ceaiul verde contine o cantitate mica de cofeina care poate ajuta la cresterea energiei. Continutul de cofeina variaza in functie de tipul de ceai, dar este cel mai mare continut il are ceaiul negru. Ceaiul alb, verde si oolong contin cea mai mica cantitate de cofeina. Persoanele alergice sau sensibile la cofeina ar trebui sa aleaga ceaiuri din plante, albe, verzi sau oolong.
Potentialele beneficii ale ceaiului pentru sanatate, merg dincolo de simpla imbunatatire a sanatatii sistemului imunitar. Indiferent daca preferati sa beti ceai verde sau pliculete de ceai din plante, cu siguranta aveti o aroma de ceai preferata. Explorand sectiunea de ceaiuri din gama Harney & Sons de pe boabedenisip.ro, veti gasi cele mai variate arome de ceaiuri amestecate cu gusturi florale, citrice, picante si fructate ale ceaiurilor din plante, de care va veti indragosti iremediabil. Pentru ca atat timp cat beti ceai, cu siguranta veti obtine beneficiile majore pe care le are pentru sanatate acest elixir magic.
Puteti descoperi intreaga gama de ceaiuri Harney & Sons pe boabepenisip.ro.
Surse:
* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/
*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986534/
**** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21450118/
- Noua colectie de sarbatori – Palatul Cadourilor Sabon - 13 noiembrie 2024
- Festin culinar bucovinean la Pensiunea Somara din Găinești, Suceava - 11 noiembrie 2024
- Natalia Gordienko, o celebră artistă din Republica Moldova, duet inedit cu Jorge - 9 noiembrie 2024