4 obiceiuri proaste care îți distrug dinții

Dr. Adrian Mina, unul din cei mai apreciați medici stomatologi din România, identifică patru obiceiuri proaste care iti distrug dintii si pe care mulți dintre noi le fac. Trebuie să scăpăm de aceste obiceiuri cât de repede posibil.

 1.    Mâncăm frecvent și în exces semințe de floarea soarelui

 “E un obicei prost care distruge ligamentul dentar. Dinții pot suferi modificări la nivelul osului care îi susține. În plus, se și tocesc. În cazul persoanelor care mănâncă frecvent semințe, apar niste uzuri caracteristice ca niște șanțuri. Se modifică și mușcătura, iar noi, medicii stomatologi, rezolvăm în van aceste probleme, dacă ei nu renunță și continuă să spargă semințe. Lucrările dentare nu rezistă din cauza șocului la care sunt supuse constant, adezivul își pierde din proprietăți, iar materialul crapă. Oamenii confundă tratamentele dentare cu un dinte nou care e și mai rezistent. Trebuie să respectăm caracteristicile unei lucrări și să nu o suprasolicităm”, explică Dr. Adrian Mina.

2.    Ticul nervos de a roade unghiile

O altă problema des întâlnită este să rupem unghiile cu dinții. O folosire impulsivă pe un anumit grup de dinți, care nu este în scop de a mesteca alimentele, va duce la o tocire neuniformă a dinților. Atunci când nu avem probleme dentare și mâncăm pe ambele părți, vom toci dinții uniform, însă cei care au obiceiuri proaste ajung să își deformeze dantura. Putem vedea în jurul nostru oameni care nu mai au linia zambetului dreapta, aceasta fiind oblică, după ce, ani de zile, persoana respectivă și-a ros unghiile”, spune specialistul.

„Alte deformări ale danturii apar după ce oamenii, tot din cauza stresului, ajung să își introducă în gură diverse obiecte: creioane, capace de pix, scobitori, paie sau brațele de la ochelari. Aceste obiceiuri negative sunt lente, dar, dacă sunt întreținute într-un mod constant, provoacă în mod cert probleme”, spune Dr. Adrian Mina.

3.    Mai mâncăm ceva dupa ce ne spălăm seara pe dinți

Foarte mulți oameni sar peste periajul de la sfârșitul zilei sau, după ce se spală, mai ciugulesc ceva. Acest lucru este foarte rău pentru că, în timpul noptii, noi mai producem doar 15% din cantitatea de salivă decât atunci când suntem treji. Saliva pe care o înghițim are rolul să îndepărteze placa bacteriană. Dacă mai rămân și resturi de alimente, oferim un mediu propice pentru apariția cariilor. Din acest motiv, periajul dinților trebuie să fie realizat corect, iar ulterior să nu mai mâncăm nici măcar un colț de biscuite. Avem voie să bem doar apă. Dacă vom face constant acest lucru, ne vom trezi și a doua zi fără acel gust neplăcut care se formează în timpul nopții”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

4.    Respirăm pe gură

Există oameni care respiră doar pe gură și nu își folosesc deloc nasul, atât ziua cât și noaptea. Poate fi o simplă obișnuință sau cu o problemă patologică la nivelul aparatului respirator (deviații de sept, probleme anatomice, etc). Din acest motiv, gura se usucă, iar mediul devine propice pentru apariția cariilor. Saliva are multe componente protectoare și neutralizează PH-ul, elimină aciditatea, iar, dacă dintele este uscat, este predispus la distrugerea smalțului. Dacă noi nu avem salivă în gură din cauza respirației, în mod sigur patologiile specifice vor avansa mai rapaid. Și sportivii sunt afectați de acest lucru pentru că au o respirație pe gură de foarte multe ori. Ei au nevoie să compenseze lipsa de oxigen în momentul în care depun un efort considerabil”, spune Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.