Top 10 alimente dăunătoare pentru sănătatea dinților

Cu toții ne dorim să avem dinți frumoși și gingii sănătoase. Pentru a obține acest lucru, igiena dentară și vizitele regulate la dentist sunt esențiale, însă și obiceiurile alimentare au un rol foarte important. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie care sunt alimentele dăunătoare pentru sănătatea dinților.

„Obiceiurile zilnice de igienă orală și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Dieta are însă și ea un rol extrem de important pe care nu trebuie să îl neglijăm. Există alimente și băuturi pe care e recomandat să le evităm ori, după consumarea cărora, să curățăm foarte bine dinții”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dulciuri și bomboane cu zahăr

Vorbim aici despre bomboane, acadele, caramele, dropsuri sau jeleuri. Cu cât stau mai mult pe dinți, având textura lor lipicioasă, cu atât sunt mai nocive pentru sănătatea dentară favorizând apariția cariilor. Recomand să ne spălăm pe dinți imediat după ce le consumăm, deși ideal ar fi să le evităm pe cât posibil. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi puțină ciocolată neagră și să periezi apoi dinții.

Băuturi carbogazoase

Fie că vorbim despre variantele cu zahăr sau despre cele cu îndulcitori, băuturile carbogazoase sunt acide și produc eroziune la nivelul smalțului. Cel mai bine ar fi să le evităm pe cât posibil și să le înlocuim cu alte tipuri de băuturi. Totuși, când le consumăm, nu spălăm imediat dinții pentru că ele creează un mediu acid în interiorul cavității orale. Și nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinții”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Murături

Deși poate nu v-ați gândit că murăturile pot avea un impact negativ asupra sănătății dentare, însă e bine să le evităm doarece ele conțin oțet (acid) și, de cele mai multe ori, zahăr. Acidul atacă smalțul dinților, iar zahărul favorizează apariția cariilor.

Vin roșu

În primul rând, vinul este acid. Apoi, induce xerostomie (senzație de gură uscată). Alcoolul, în general, scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se proteja. Este de preferat să ne spălăm pe dinți înainte de a consuma vin roșu pentru a reduce placa bacteriană de care se poate lipi. Așa cum era de așteptat, el și pătează dinții. Așadar, trebuie să ne spălăm pe dinți și după consum. Nu însă imediat, ci așteptăm cel puțin 30 de minute pentru a se reduce ph-ul acid”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citrice

Consumate în cantități mari, citricele erodează smalțul dentar și, prin urmare, pot favoriza apariția cariilor. Le putem consuma sub formă de fresh, cu paiul, pentru a reduce cât mai mult suprafața de contact cu dantura.

Carbohidrați rafinați

Mă refer aici, spre exemplu, la crakers. Aceștia induc inflamație în organism, conform unor studii realizate de oamenii de știință. Nici pâinea nu este sănătoasă pentru dinți. Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Suplimente utilizate în sport

Acestea au de obicei o textură lipicioasă, vâscoasă. Sunt acide și atacă smalțul dinților. Din acest motiv, pe termen lung favorizează apariția cariilor.

Zahăr sub orice formă sau mierea

În cavitatea orală se regăsesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajută, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans și Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci când se întâlnesc cu zahărul și îl digeră, formează la nivelul dințilot placa bacteriană, foarte lipicioasă. Dacă ea nu este îndepărtată prin periaj sau de către fluxul salivar, declanșează al doilea proces, cel în urma căruia se produc cantități mari de acizi, care demineralizează dinții, sensibilizând smalțul si predispunându-ne la apariția cariilor. Nu recomand așadar zahărul, indiferent că este alb sau brun. Nici mierea”, este de părere medicul stomatolog Sorina Stroe.

Sos de roșii

Roșiile sunt acide și conțin carbohidrați. Au astfel un dublu rol negativ asupra sănătății orale.

Oțet de mere

Deși este un foarte bun antioxidant, oțetul de mere este foarte acid. Lesne de înțeles de ce nu face bine sănătății dinților. Dacă totuși alegem să îl consumăm, recomand diluarea lui cu apă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.