Sfaturi și ponturi de la specialiștii Lavazza pentru o cafea preparată acasă, la moka pot

Indiferent de oră, cafeaua este mereu o idee bună, așa că te invităm să o savurezi în modul clasic italian și să îți începi ziua cu un plus de energie. Trainerii barista de la Lavazza au pregătit câteva sfaturi și ponturi pentru cei care vor să învețe să prepare o cafea cu espressorul moka, rețetă și stil care să aducă autenticitatea italiană în casele românilor. Mai mult, pe lângă metoda de preparare, specialiștii Lavazza recomandă și o cafea pentru această rețetă: cafeaua premium Qualità Oro Mountain Grown, cu o aroma complexă, ideală pentru prepararea la moka.

Sinonimă cu o cafea „Made in Italy”, moka pot este probabil cea mai răspândită ustensilă de bucătărie din casele italienilor. Începând cu modelul iconic Bialetti din 1933, au fost produse mai multe modele de moka pot, fiecare contribuind la răspândirea tradiției italiene a cafelei în întreaga lume.

În 1979 a fost lansată Carmencita, moka oficială Lavazza, proiectată de designerul Marco Zanuso și desemnată ca simbol Lavazza. Moka Pot este cu siguranță simbolul preparării tradiționale a cafelei italienești, prin care oamenii își pot pregăti o cafea gustoasă și catifelată. Este un mod ușor și, trebuie să recunoaștem, și romantic, de a-ți începe dimineața, un ritual care să ofere energie și bucurie pentru tot parcursul zilei. În plus, această metodă de preparare a cafelei potențează aromele într-un mod unic: prin prepararea la moka obții o cafea bogată, intensă și cu arome îndrăznețe.

Espressorul moka pot este format dintr-o cameră inferioară (boiler) care este umplută cu apă proaspătă, un filtru în formă de pâlnie în care se adaugă cafeaua și o cameră colectoare unde ajunge cafeaua preparată după ce trece prin pâlnie. Modul în care funcționează este simplu și perfect pentru uz casnic. Cu toate acestea, există câteva mici trucuri fundamentale, care te ajută să folosești espressorul moka și să obții o cafea excelentă.

 Înainte de a începe pregătirea, iată câteva aspecte tehnice cheie:

– dimensiunea de măcinare a cafelei: fină, cu granulație 350/400μm

– servire: ceașcă de espresso

– grad de prăjire: mediu

– timp de preparare: 5 min.

– rezultat în ceașcă: o cafea spumoasă, cu o aromă intensă

Ponturi și sfaturi de preparare cafea moka de la specialiști:

 Espressor Moka: calitate, frumusețe și nu în ultimul rând, simplitate

– dacă ai o cafetieră nouă, mai întâi spal-o cu apă și pregătește cafea de 2 ori, dar fără s-o bei.
– toarnă apă în camera inferioară până la supapă.
– folosește numai apă caldă pentru a curăța aparatul.

  • Apa: nu te grăbi- răbdarea este cheia

– umple camera inferioară până la supapă cu apă la temperatura camerei.
– folosește apă plată proaspătă, fără mirosuri, ca să nu alterezi gustul aromei cafelei.

 Pregătirea: nu exagera niciodată

– umple filtrul cu cafea până la margini, fără a umple prea mult și fără a tasa: nu apăsa niciodată cafeaua în filtru și nu face o gaură în el. Acest lucru ar altera timpul ideal de contact între apă și cafea.
– aranjează cafeaua în filtru, bătând delicat fundul pe o suprafață plană.
– în acest moment, poți introduce filtrul în camera inferioară.
– înșurubează camera superioară a cafetierei Moka și pune-o la foc mic.

 Flacăra: secretul este viteza mică

– încălzește la foc mic, astfel cafeaua va avea o extracție mai lentă și completă.

  • Procesul: detaliile fac toată diferența

– cafeaua începe să fie extrasă din pâlnia de extracție de îndată ce apa începe să se încălzească.
– un sunet puternic ne anunță că apa s-a terminat: oprirea căldurii previne intrarea în supraextracție, ceea ce poate să dea o aroma arsă în ceașcă.
– odată ce este gata, amestecă în cafea cu o linguriță și toarn-o în ceașcă.

 Zahărul: dulce sau amar, cum îți place

– adevărații pasionați ai cafelei o beau fără zahăr, dar poți adăuga zahăr dacă așa-ți place să bei cafeaua. E gustul tău, cafeaua ta.

 

 Qualità Oro Mountain Grown – cafeaua ideală pentru un espressor moka

Completând gama Qualità Oro de pe piață și ducând experiența cafelei la un alt nivel, Qualità Oro Mountain Grown este rezultatul unei simfonii perfecte: este o cafea 100% Arabica, plină de caracter și personalitate, creată cu cele mai apreciate soiuri de Arabica cultivate pe terenurile fertile de munte.

Qualità Oro Mountain Grown este o cafea de mare altitudine: cea mai bună calitate de cafea crește la altitudini de până la 2.000 m, unde coacerea cireșelor de cafea are loc într-un ritm mai lent datorită fluctuațiilor extreme de temperatură. Aceste soiuri sunt, de obicei, deosebit de dulci și aromate, recunoscute pentru aciditatea lor subtilă și pentru notele lor fructate și florale: Qualità Oro Mountain Grown este bogată și catifelat, cea mai înaltă expresie a măiestriei artistice și a moștenirii premium Lavazza.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.