Pregătește-te să devii un adevărat cunoscător al secretelor cafelei perfecte deoarece Lavazza dezvăluie tot ce trebuie să știi despre espresso – cafeaua autentică italiană.
Cu peste 30 miliarde de cești de cafea espresso Lavazza servite anual, cafeaua italiană se bucură de un succes mondial, reușind să pătrundă în casele oamenilor din întreaga lume. Scurt și negru. Intens, cu o cremă fină. Aceasta este adevărata experiență italiană a cafelei – cel mai bine cunoscută ca un espresso. Ce ocazie mai bună pentru a-l sărbători decât Ziua Internațională a Cafelei? Datorită bine-cunoscutei companii italiene de cafea, micuța ceașcă de cafea nu mai este doar o amintire a vacanței petrecute în Italia, ci este întâlnită peste tot în lume, savurată ca atare sau ca bază pentru un cappuccino sau cafe latte.
De ce este espresso-ul italian atât de special? Ce se află în spatele gustul său robust? Iată tot ce trebuie să știi despre emblematicul espresso pentru a te putea numi un adevărat connoisseur.
E de la Espresso: să începem cu începutul
- În italiană, cuvântul „espresso” este un termen tehnic folosit pentru prepararea unui shot de cafea cu ajutorul unui aparat espressor. Se caracterizează prin metoda extracției rapide a aparatului (25-30 secunde), la o presiune de 9 bari. Trebuie savurat într-o ceașcă de espresso, cu măsura de 25-30ml.
- Espresso-ul are un corp plin și o aromă intensă cu o cremă fină la suprafață. Această „cremă” italiană reprezintă cam 10% din volumul total al băuturii. Crema ideală este densă, elastică, persistentă și de culoarea alunei. Pentru italieni, perfecțiunea unui espresso constă în combinația a 4 factori numiți „cei 4 M”: Mano dell’operatore, Macchina espresso, Macinadosatore și Miscela. Traduși, aceștia se referă la: îndemânarea specialistului barista, calitatea aparatului de cafea, a râșniței, dar și a boabelor, desigur.
- Italienii nu folosesc termenul „espresso” când își comandă cafea, ci pur și simplu „un caffe”.
Arta complexă a espresso-ului: sfaturi direct de la experții Lavazza
Italienii beau cafeaua fie preparată acasă într-o cafetieră moka, fie în cafenele, restaurante sau la birou, preparată la aparatele espressoare.
Reprezentativă pentru adevărata cafea „Made in Italy”, cafetiera moka este probabil cea mai întâlnită ustensilă de bucătărie din casele italienilor, începând de la bine-cunoscutul model Bialetti 1933. În 1979, a fost lansată Carmencita, cafetiera moka oficială a Lavazza, creată de designer-ul Marco Zanuso.
Cafetiera moka este simbolul preparării tradiționale a cafelei italiene. Este simplu de folosit acasă, dacă urmezi câțiva pași simpli :
- Curăț-o întotdeauna numai cu apă
- Umple recipientul de apă până la valvă
- Umple filtrul cu cafea măcinată
- Nu presa cafeaua – doar egalează nivelul cafelei în filtru
- Așază cafetiera moka pe o flacără mică și oprește focul atunci când o auzi clipocind
- Amestecă cafeaua obținută înainte de a o savura
Atunci când vrei să te bucuri de cafea în afara casei tale, Lavazza te sfătuiește să ții cont de acești factori pentru o experiență perfectă de espresso:
Alegerea locației: Experiența trebuie să înceapă încă de la intrarea în cafenea. Mic sau mare, locul trebuie să fie primitor și aibă un barista prietenos: detaliile fac diferența!
Ceașca perfectă. Ceașca joacă și ea un rol important. În mod ideal, ea ar trebui să fie din ceramică, în formă conică, astfel încât crema espresso-ului să rămână fermă. Cana trebuie să fie și ușoară și să fie încălzită la aproximativ 40° înainte de a turna cafeaua în ea.
Ce facem cu apa? În cafenelele italiene, espresso-ul este servit alături de un pahar cu apă. Mulți greșesc bând apa după cafea, când de fapt, ea trebuie băută înainte pentru a-ți curăța papilele gustative astfel încât să poți savura din plin aroma espresso-ului.
Ia-ți un moment să miroși cafeaua. Așa cum un bun somelier miroase vinul, ar trebui să miroși cafeaua înainte de a o gusta. Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cu note florale și de ciocolată.
Perfecțiunea cremei. Prezentarea este importantă: crema ar trebui să aibă o culoare intensă de alună, cu reflexii roșiatice. Ar trebui să aibă 2-3 mm grosime, cât 10% din băutură.
Aroma. La prima înghițitură, ar trebui să simți câteva arome distincte: parfumul prăjirii, note de ciocolată și florale și chiar câteva note de pâine proaspăt coaptă ca semn al unei prăjiri de calitate.
Un corp perfect. Acesta ar trebui să fie robust, dar și fin. Proteinele, grăsimile și zaharurile din boabele de cafea determină aceste caracteristici, iar secretul constă în măcinarea cantității potrivite de fiecare dată.
Persistența gustului. Aroma unui espresso trebuie să persiste, să rămâi cu un gust ușor amărui, cu reminiscențe de ciocolată și vanilie.
Fără zahăr și fără lapte. Pentru a nu schimba proprietățile organoleptice ale cafelei, ar trebui să eviți laptele și zahărul. Dar cum alegerea de a bea espresso este despre cum îți place ție, dacă preferi, poți adăuga puțin zahăr.
Cu timpul, vei deveni un adevărat connoisseur! Cu cât experimentezi mai mult, cu atât vei ajunge să recunoști mai ușor gustul cafelei perfecte. Cu ajutorul acestor sfaturi, vei ajunge să te bucuri de espresso ca un italian adevărat!
- Peste 300 de școli din 30 de județe s-au înscris în cea de a XIV-a ediție a mișcării naționale „Și Eu Trăiesc Sănătos! – SETS - 2 decembrie 2024
- Noua vopsea pentru sprâncene Syoss Brow Tint și gelul got2b GLUED 4 BROWS & EDGES 2IN1 – pentru sprâncene perfecte și fire de păr rebele - 2 decembrie 2024
- Cadouri corporate Sabon, pentru o atmosferă de afaceri destinsă și rafinată - 29 noiembrie 2024