Sărbătorește Ziua Internațională a Cocktailurilor cu rețete și trucuri de la experții Lavazza

Când ne gândim la cafea, imediat ne apare în minte espresso sau cafea la filtru, dar în ultimii 20 de ani s-a observat o dezvoltare a acestui univers. Cafeaua nu mai este doar o băutură revitalizantă, parte din rutina noastră zilnică. Este un produs complex și cu multe fațete care poate fi folosit în multe moduri. Este cu precădere folosit în mixologie, o activitate care presupune amestecarea diferitelor ingrediente pentru a crea cocktail-uri sau mocktail-uri.

Cea mai cunoscută rețetă în Italia este ”Caffè Corretto”: o combinație între cafea și o tărie aleasă de consumator. Însă la nivel internațional, cea mai populară băutură este Irish Coffee: o combinație între cafea, zahăr brun, smântână lichidă și whiskey. Alte două rețete care pot fi menționate sunt White Russian și Espresso Martini.

Prepararea cafelei și mixologia se influențează una pe alta, pentru crearea unora dintre cele mai apreciate rețete. Pentru a se alinia acestui trend, Lavazza a combinat în 2014 cele două cuvinte, ”cafea” și ”cocktail”, în ceea ce se numește ”Coffeetails”. În Centrul de Training, folosit pentru training și inovare, s-a lucrat la crearea de rețete realizate din cafea și alte băuturi, cu accent pe fiecare detaliu, de la servire până la consum. Printre rețetele Lavazza, putem menționa două băuturi foarte populare:

  1. Lavazza Coffee Spritz: o reinterpretare a faimosului Spritz, un cocktail care a fost popular în Italia vreme de aproape 100 de ani. Această băutură înlocuiește tradiționalul Prosecco cu cafeaua preparată rece.

Ingrediente:

  • 50 ml Aperol;
  • 6/7 cuburi de gheață;
  • 30 ml apă minerală;
  • 30 ml cafea rece concentrată;
  • Coajă de portocală.

Preparare:

  • Se obțin fâșii de 1 cm de coajă de portocală;
  • Se pun cuburile de gheață în pahar;
  • Se toarnă Aperol, urmat de cafeaua concentrată rece;
  • Se așază fâșiile de coajă de portocală pe pahar.

2. Lavazza E-Tonic: Acest Espresso Tonic este o reinterpretare a faimosului Gin Tonic. Lavazza a creat propria versiune, numind-o E-Tonic și înlocuind ginul cu un espresso, la care a adăugat boabe de ienupăr și bețișoare de ghimbir.

Ingrediente:

  • 10/15 ml espresso;
  • 100 ml apă tonică;
  • 5 ml sirop;
  • 4 boabe de ienupăr;
  • 2 bețișoare de ghimbir;
  • Cuburi de gheață;

Preparare

  • Se pun cuburi de gheață într-un pahar mare;
  • Se adaugă siropul și apa tonică, apoi se amestecă;
  • Se decorează cu ghimbirul și boabele de ienupăr;
  • Ușor se adaugă espresso;
  • Se introduc două paie și se servește.

Înlocuiește ceașca de cafea cu un pahar pentru cocktailuri și adaugă spumă de lapte cu cuburi de gheață. Bucură-te de cafeaua ta încercând combinații noi sau adaugă un strop de cafea băuturilor clasice. ”Coffeetail-urile” pot fi o băutură răcoritoare într-o zi caldă sau una pe seară, alături de o companie bună. Dar de ce cafeaua poate fi bună și rece?

”Când folosești cafeaua în cocktail-uri, poți crea senzații intense, întrucât cafeaua adaugă un plus de experiență parfumului și aromelor. Aroma intensă a cafelei și notele amare se îmbină foarte bine cu un cocktail dulce care conține lichior sau sirop. Cafeaua este ideală pentru evidențierea tuturor nuanțelor unui cocktail care, totuși, nu trebuie să conțină alcool, lichior sau sirop pentru ca aceasta să facă o diferență delicată. Serviți un coffeetail pentru desert sau ca final perfect pentru o cină plăcută, completând cu o băutură și o cafea în același timp”, explică Francesco Viarizzo, Manager la cea mai mare școală de cafea din lume, Lavazza Training Center din Torino.

În cadrul centrului, îi învață pe barista din toată lumea tehnicile multiple de folosire a cafelei. Centrul reprezintă locul unde s-a acumulat o experiență de 125 de ani a companiei italiene. Aici activitatea specialiștilor în cafea de la Lavazza se bazează pe un curriculum complet, capabil să ofere cunoștințe aprofundate și detaliate: de la plantă la ceașcă, acoperind aspecte botanice, procese de producție, echipamente pentru prepararea espresso și metode de preparare.

4 sfaturi din Italia

Specialistul în cafea de la Lavazza, Francesco Viarizzo, are patru sfaturi simple care facilitează crearea unei băuturi delicioase și reci de cafea.

  1. Pregătiți întotdeauna niște cafea rece la frigider pentru o seară în bună companie. Pregătește o cafea rece, care poate fi păstrată aproximativ două săptămâni în frigider. Cafeaua preparată la rece are un gust de cafea mai rotund, deoarece în acest fel nu dispar substanțele amare în timpul preparării.

a. Mixează 1 L de apă cu 600 gr de Lavazza Qualità Oro într-un recipient cu capac.

b. Lasă în frigider timp de 12-24 ore.

c. Se toarnă cafeaua preparată rece printr-un filtru de cafea umed și cafeaua rece este gata.

Cafeaua rece, astfel obținută, poate fi utilizată pentru prepararea coffetail-urilor, în timp ce poate fi diluată cu 2 părți de apă dacă se dorește o cafea înghețată răcoritoare. Se toarnă peste gheață, în cele din urmă îndulcește-l după gust și cafeaua cu gheață este gata!

2. Dacă nu ești pregătit pentru a prepara un coffeetail, poți face oricând espresso cu cafea Lavazza. Ca esență a culturii italiene a cafelei, în mod surprinzător, espresso apare frecvent în coffeetail-uri, unde contribuie cu o aromă concentrată de cafea. Amintește-ți că numai un espresso proaspăt preparat poate furniza tot parfumul și prospețimea sa aromată. Lasă-l să se răcească puțin pentru a preveni topirea cuburilor de gheață și diluția coffeetail-ului în apă.

3. Poți adăuga mai multă aromă de cafea băuturii (și eviți să o diluezi cu apă) cu cuburi de gheață de cafea. Pregătește o cafea proaspătă și umple forma de cuburi de gheață (dar nu uita să o răcești înainte de a o turna în pungi sau tăvi pentru cuburi de gheață). Și nu uita să umpli paharul cu o mulțime de cuburi de gheață, deoarece acest lucru te va ajuta să păstrezi cafeaua rece pentru o perioadă mai lungă de timp.

4. Dacă băutura ajunge să fie prea amară, atunci două fire de sare și un pic de zahăr ar putea fi soluția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.