Porți aparat dentar? Iată ce reguli trebuie să urmezi ca să ai dinții curați și sănătoși!

Tratamentele ortodontice care presupun purtarea aparatelor dentare sunt din ce în ce mai cerute în prezent. Pacienți la orice vârstă își doresc să obțină o dantură perfect aliniată și ajung astfel să poarte dispozitivele recomandate de medicii ortodonți.

 În această perioadă igiena dinților este esențială și trebuie efectuată cu atenție, astfel încât să nu dăuneze aparatului montat, dar să și elimine depozitele de alimente dintre dinți și brackeți. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce trebuie să ținem cont pentru a avea o dantură curată atunci când purtăm aparat dentar.

Aparatul dentar favorizează apariția cariilor și a gigivitei

„Incidența cariei dentare este crescută atunci când purtăm aparat dentar din pricina resturilor alimentare care sunt dificil de eliminat la nivelul aparatului și al dinților. Mai mult, și gingiile au de suferit, întrucât se poate forma placa bacteriană mult mai repede decât atunci când nu purtăm aparat. Astfel, putem observa apariția inflamației gingivale (gingivita)”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum trebuie să ne periem dinții în această perioadă

„Este extrem de important să stabilim obiceiuri sănătoase și eficiente de igienă dentară, pentru a evita pe cât posibil apariția problemelor enumerate anterior. Este esențial un periaj meticulos, indifererent că este electric sau manual, dar corect executat și pe toate suprafețele dinților. Apoi, un aspect foarte important este să folosim mijloace auxiliare de igienă dentară, cu care să eliminăm orice depunere de alimente dintre dinți sau din jurul brackeților”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce folosim pe lângă peria de dinți 

Periuțele interdentare

Periuțele interdentare sunt deosebit de utile. Ele sunt create pe diverse dimensiuni, astfel încât să se potrivească oricărei situații clinice. Sunt prietenoase cu țesuturile moi, nu irită gingiile, și sunt foarte eficiente, curățând acolo unde nu este eficientă periuța de dinți. Și sunt foarte ușor de transportat oriunde mergem.

Dușul bucal

Un gadget de mare valoare este dușul bucal, care reușește să îndepărteze cu mare succes resturile alimentare rămase chiar și după periaj, în locurile dificil de abordat. El oferă, în plus, și un masaj benefic la nivelul gingiei. Există pe piață dușuri bucale cu jet continuu sau intermitent, toate sunt eficiente și ar trebui folosite de oricine, nu doar de cei care poartă aparat dentar. 

Apa de gură

Apa de gura are un rol important, în special pentru că are rol antiseptic și dezinfectant”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe, de la MG Dental.  

Spălăm dinții după fiecare masă și mergem la controale regulate

„Este recomandat ca purtătorii de aparat dentar să își spele dinții după fiecare masă. De aceea, este bine să aibă la ei periuța de dinți și accesoriile necesare oriunde merg. La restaurant, la birou, în vacanțe, ei trebuie să își curețe bine dantura după fiecare masă.

Apoi, este important să nu omită controalele regulate la medicul ortodont pentru a urmări evoluția cazului, pentru reglarea aparatului dentar, dar și la medicul stomatolog pentru a observa eventuale probleme apărute la nivelul dinților sau al gingiei. Dacă între vizitele la ortodont constatăm ceva în neregulă, este recomandat să ne prezentăm cât mai repede la medicul dentist curant, pentru a alege cea mai bună strategie de rezolvare a problemei”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Renunțăm la fumat și la dulciuri

„Renunțarea la fumat, acolo unde este cazul, scade rata de depunere a tartrului. Totodată, este recomandată și evitarea alimentelor dulci, lipicioase, care aderă pe suprafața dinților și a aparatului. Este important să ținem cont de aceste reguli pentru a avea în final rezultatul dorit, după multe luni de așteptare: o dantură aliniată, dar și lipsită de carii ori afecțiuni ale gingiei”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.