Obezitatea poate duce la infertilitate. De ce este important să ajungem la o greutate normală!

Printre efectele nedorite ale obezității se numara și infertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Studiile indică o legătură între obezitate și scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate face mai dificilă conceperea unui copil, iar femeile prezintă un risc ridicat de complicații grave în timpul sarcinii.

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, ne explică rezultatul acestor studii și de ce este important să acționăm cât mai rapid atunci când depășim pragul obezității pentru a reveni la o greutate normală și a elimina riscurile la adresa sănătății.

„Două studii științifice recente au demonstrat că nivelul hormonilor reproductivi la femeile cu obezitate poate fi parțial restabilit prin scăderea nivelului de glucoză din sânge și revenirea la o greutate normală. De asemenea, în cazul bărbaților obezi, calitatea lichidului seminal poate fi îmbunătățită dacă aceștia slăbesc și apoi mențin pierderea în greutate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce soluție au femeile obeze cu probleme de fertilitate

„Primul studiu a fost publicat în Journal of Endocrinology și efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia). Concluzia reprezintă o rază de speranță pentru femeile care suferă de infertilitate cauzată de obezitate. Prin revenirea la o greutate normală și reducerea nivelului de zahăr din sânge, hormonii reproductivi pot fi parțial recuperați. Asta deoarece multe femei cu obezitate, care se confruntă cu probleme de fertilitate, au, de asemenea, niveluri modificate de hormoni reproductivi. În prezent, nu există o terapie eficientă pentru a rezolva acest lucru. Așadar, revenirea la o greutate normală reprezintă singura soluție, prin sport și dietă susținută ori printr-o intervenție de chirurgie metabolica.

Știm deja că obezitatea reprezintă o epidemie la nivel mondial, iar cifrele în continuă creștere sunt alarmante. Asta înseamnă și că din ce în ce mai multe femei suferă dificultăți de reproducere. Problemele de fertilitate legate de obezitate sunt complexe, iar dovezile sugerează că, parțial, acestea pot fi legate de modificări ale metabolismului energetic, care duc la niveluri alterate de hormoni reproductivi ce pot perturba apoi ciclul menstrual și ovulația. Persoanele cu obezitate au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 și au adesea niveluri ridicate de glucoză din sânge, precum și alte modificări metabolice”, declară Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Ce soluție au bărbații obezi cu probleme de fertilitate

„Cel de-al doilea studiu a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Hvidvore, iar apoi publicat de Human Reproduction. Studiul a inclus 56 de bărbați cu obezitate, cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani și cu un indice de masă corporală (IMC) de 32-43. Acesta a demonstrat că bărbații care suferă de obezitate își îmbunătățesc calitatea materialului seminal dacă slăbesc și mențin apoi această pierdere în greutate. Se știe că șansele de obținere a unei sarcini cresc considerabil în cazul unui număr mai mare de spermatozoizi. Așadar, pierderea în greutate este cea care face diferența”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce este operația de micșorare a stomacului

„Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.