Medicul stomatolog Ionuț Leahu: „Orice problemă ce ține de sănătatea orală se poate răsfrânge către alte părți ale organismului”

Medicul stomatolog Ionuț Leahu ne învață cum să avem grijă de sănătatea orală și să ne bucurăm de o dantură frumoasă. Cât de des trebuie să mergem la dentist pe an, cum să scăpăm de teama de durere, ce reguli trebuie să respectăm pentru a evita apariția cariilor sunt doar câteva teme dezbătute în interviul exclusiv acordat pentru Stildevedeta.ro. De asemenea, am discutat cu domnul doctor despre alegerea stomatologiei ca domeniu de lucru și despre evoluția tehnologiilor și a aparatelor de ultimă generație folosite.

Stomatologia a fost prima opțiune în alegerea unei cariere? De ce ați ales specializarea implantologie?

 Ca adolescent, am fost pasionat de informatică, dar am ales stomatologia din dorința de a avea o meserie practică la scurt timp de la terminarea facultății. Întotdeauna am avut în minte binele oamenilor; este ceea ce-mi aduce motivația pentru a-mi practica meseria cu pasiune până la bătrânețe.

Încă de la începutul carierei, de când aveam un cabinet închiriat în Popești Leordeni, mi-am dorit ca tot ceea ce fac să fie la cel mai bun nivel la acel moment. „Think big” mi-a devenit motto din dorința de a aduce o schimbare în domeniul nostru. Treptat, mi-am dorit ca standardul de servicii pe care l-am construit în timp să devină o normalitate și nu un serviciu de lux. Obișnuiesc să spun că nu există “nu se poate” în stomatologie în ziua de astăzi. Evoluția tehnologiei, pregătirea noastră, cazuistica bogată prin care trecem (întrucât, din păcate, am ajuns la scadență în domeniul sănătății dentare la nivel de populație) ne fac să găsim soluții pentru oamenii cărora nu li se dăduse până acum nicio șansă sau erau conisderate cazuri de ultimă șansă.

Acesta este motivul pentru care am ales implantologia dentară, continuându-mi studiile universitare cu un master de Implantologie Orală și Parodontologie. Aceasta m-a provocat să găsesc în permanență în echipa de chirurgie soluții pentru orice caz, indiferent de nivelul de complexitate. Avem, de exemplu, pacienți care sunt în îngrijiri paleative, iar faptul că au dinți îi ajută. Este incredibilă transformarea unor oameni de 80-90 de ani după ce le-am pus dinți. Avem protocoale foarte bine puse la punct prin care operăm azi, iar a doua zi, pacientul are dinții la loc. Iar după una-două săptămâni, vedem o schimbare incredibilă a stării de spirit.

Îmi plac astfel de provocări, iar faptul că pot contribui la binele oamenilor și că tehnologia, pasiunea mea de tânăr, schimbă fundamental modul în care ne desfășurăm astăzi activitatea reprezintă drive-ul meu zilnic. O nouă provocare pe care o duc într-un grup de lucru cu medici de multiple specialități este de a crea primul sistem complet integrat de medicină generală și stomatologie.

Cum arată o zi din viața unui medic stomatolog care conduce o rețea de clinici stomatologice, cum ați reușit creați o viziune unitară la nivel de țară?

Noi avem un standard de lucru unitar în toate clinici din țară, construit în timp, în ultimii 14 ani. Provocarea curentă este să ducem la nivelul următor acest standard, prin integrarea serviciilor stomatologice cu cele de medicină generală.

O zi din viața mea începe foarte devreme, cu consultații, pregătirea pentru intervențiile chirurgicale, discuțiile cu echipa medicală alături de care îmi desfășor activitatea sau cu medici din alte specialități din grupul de lucru al rețelei, alături de care construim primul sistem complet integrat de medicină generală și stomatologie din România. Săptămânal, ajung alături de echipa de chirurgie în 1-2 orașe pentru a consulta pacienți cu probleme semnificative și pentru proceduri chirurgicale complexe pe zona de implantologie. Noi avem prezență în 13 orașe și este important să fim alături de colegii noștri din clinicile din țară și pentru formarea lor, dar și pentru pacienții care au încredere în noi. Se adaugă și atribuțiile manageriale – sunt și CEO –ul rețelei Regina Maria Dental Clinics.

Cât de importantă este tehnologia când vine vorba de medicina dentară?

Tehnologia redefinește aproape complet modul în care arată în prezent actul medical. Faptul că le putem pune pacienților coroane și fațete într-o oră sau că putem face o reabilitare completă a danturii în 24 de ore, ceea ce altădată părea de domeniul științifico-fantastic, se datorează evoluției tehnologiei. Avem nevoie și de rapiditate și de precizie maximă, de aceea, ne bazăm pe tehnică digitalizată, pe inteligență artificială și pe materiale de calitate în întregul proces – de la intervenția chirurgicală pentru inserarea implanturilor, amprentarea, realizarea lucrării protetice în laboratorul de tehnică dentară, până la fixarea acesteia. Rezultatele din tratamentele de canal nu ar putea fi obținute cu nivel maxim de precizie fără microscop și exemplele pot continua.

Care sunt cele mai dese afecțiuni stomatologice cu care vă confruntați în ultimii ani in cabinet?

Caria dentară este pe primul loc. Este problema pe care o ignorăm cel mai ușor, pentru că de multe ori nici nu se vede cu ochiul liber, ci doar pe radiografie. Iar jumătate dintre cei care vin la dentist accesează pentru plombe/carii. Foarte mulți pacienți vin și pentru rezolvarea depunerilor de tartru și aproape un sfert pentru abces/infecție. Boala parodontală și implanturile, datorită cazuisticii bogate pe care o avem, ne fac să fim căutați.

Din studii, vedem că la nivel național, aproximativ 80% dintre români declară că au avut o afecțiune dentară anul trecut, iar 2 din 3 români au dinți lipsă, pe care nu îi înlocuiesc.

Cum s-a schimbat mentalitatea românilor vizavi de vizita la medicul stomatolog în ultimii ani? Românii merg la medic de nevoie sau preventiv?

 Noi realizăm alături de KANTAR de 6 ani un studiu la nivel național despre starea de sănătate a românilor și deschiderea lor față de serviciile stomatologice – Barometrul Stomatologiei și avem, astfel, ocazia să vedem evoluția în timp a indicatorilor. 2024 este anul în care, la nivel de intenție, stăm cel mai bine din 2018 în prezent – 2 din 3 români intenționează să meargă la medicul stomatolog. O treime din oameni vin pentru control preventiv, 16% pentru urgențe.

Însă, realitatea încă nu arată bine. În continuare, peste jumătate dintre români nu ajung deloc la medicul dentist. 2 din 3 români consideră că nu au probleme stomatologice, practic, ne autodiagnosticăm în fața oglinzii. Gradul de incidență pe fiecare afecțiune a crescut în ultimii 6 ani. Numărul extracțiilor dentare este tot mai mare, iar aceasta generează o nevoie în creștere de implanturi dentare, însă există un decalaj îngrijorător între extracții și tratamentul cu implanturi. Toate acestea ne arată că nivelul de afectare este adânc. Ajungem la dentist în stadii avansate, când tratamentul devine costisitor și complex.

Percepția românilor legat de vizita la stomatolog preventiv are potențialul de a se îmbunătăți pe măsură ce vor înțelege riscurile afecțiunilor complexe asociate și netrate la timp și faptul că tratamentele stomatologice reprezintă o necesitate. Adopția abonamentelor dentare la nivel de mase va avea un rol important pentru democratizarea serviciilor stomatologice și încurajarea profilaxiei.

Este dieta importantă în sănătatea orală? Ne poate influența?

Dieta corespunzătoare, cu aport de nutrienți din toate categoriile alimentare și evitarea exceselor sunt importante pentru sănătate în general, nu doar pentru sănătatea dentară.

Este important să mestecăm crudități precum morcov, măr, castravete etc. Pentru că mâncăm aproape totul procesat, autocurățarea nu se mai produce, iar aceste alimente ne ajută. De asemenea, recomand să încercăm să evităm consumul multor carbohidrați. Nu numai zahărul este vinovat, ci și timpul de contact cu suprafața dentară. De exemplu, dacă mâncăm combinația făină cu zahăr, sub orice formă, se creează o peliculă lipicioasă care ține zahărul în contact cu suprafața dentară și atunci, atacul bacterian va reuși să spargă apărarea, deși smalțul dentar e aproape de duritatea diamantului. Iar dacă bacteria intră în dinte, ajunge la dentină care e mai moale și o distruge repede. Acest lucru se întâmplă și în cazul băuturilor dulci, fie că sunt fresh sau băuturi carbogazoase, de aceea, este bine să reducem timpul de contact dintre dinte și lichidul cu zahăr prin folosirea unui pai.

Ce înseamnă medicina integrată și cum ne pot influența problemele dentare sănătatea creierului sau a inimii?

Între sănătatea danturii si a întregului organism există o legătură extrem de strânsă – orice problemă ce ține de sănătatea orală se poate răsfrânge către alte părți ale organismului nostru, cu repercusiuni grave pe termen lung și invers, orice boală semnificativă a organismului va avea ecou și în sănătatea cavității orale. Integrarea medicinei plecă de la ideea de a privi sănătatea pacientului în ansamblu. One Health, o singură sănătate. Noi spunem că tratăm omul, nu o afecțiune.

Nicio infecție nu stă doar în gură. Sunt studii care arată că inflamația cronică, mai ales cea dată de boala parodontală, care este, de fapt, o infecție cronică, crește riscul de a face Alzheimer cu 70%. Boala parodontală cronică este o sursă de citokine proinflamatorii, care intră în sistemul nervos prin bariera hematoencefalică sau prin stimularea nervilor periferici. Astfel, citokinele stimulează celulele gliale să producă molecule proteice patologice, care pot duce la leziuni neuronale. Deci, nu bacteria propriu-zisă, cât răspunsul sistemului imunitar la infecție și inflamația cronică este periculos. De aici și riscul de AVC, pentru că apare același mecanism asociat cu markerii inflamatori.

Sunt legături și cu bolile autoimune deoarece sistemul imunitar este forțat să se bată zilnic pentru a ține sub control aceste infecții din cavitatea oral. În zona cardiovasculară, bacteriile care ajung să colonizeze valvele inimii astfel încât acestea să nu se mai închidă, pornesc din sfera orală. Sunt, din păcate, pacienți care ajung la endocardită, adică o infecție generalizată, care se localizează în straturile din jurul inimii și de acolo se inflamează mușchiul inimii.

Diabeticii care nu au grijă și nu își țin sub control boala au șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni gingivale sau boala parodontală, deoarece organismul lor nu mai poate lupta la capacitate maximă împotriva infecțiilor care apar.

Atacurile cerebrale sunt des întâlnite la persoanele care au infecții, întrucât bacteriile se răspândesc și pot ajunge în componența sângelui, de unde apare și posibila inflamare a vaselor de sânge.

Bolile de care pot suferi persoanele care au rămas fără dantură sunt bolile de inimă, pancreatită sau chiar ulcer. De asemenea, problemele de mușcătură (ocluzia) pot duce la dureri de cap.

Putem identifica 10-15 legături de cauzalitate între afecțiunile dentare și afecțiunile altor organe.

Revenind, medicina integrată este despre a aduce împreună medici de diferite specialități, care stau alături de oameni pentru o abordare unitară și personalizată a sănătății acestora.

Sănătatea dinților se degradează odată cu vârsta – ce sfaturi ne dați pentru o sănătate orală eficientă atunci când nu sunt probleme?

Trebuie să înțelegem că la dentist suntem pacienți toată viața, începând cu primul dinte, așadar cheia este consecvența cu care prevenim problemele cavității orale. Putem face acest lucru printr-o igienă corect efectuată, prin vizite regulate la medicul stomatolog, de minimum două ori pe an pentru consult de specialitate, radiografie și igienizare profesională și printr-o alimentație și stil de viață sănătoase.

Cum scăpăm de frica vizitei de la medicul stomatologic?

Consultul stomatologic a evoluat foarte mult față de anii în care procedurile chirurgicale se desfășurau încet și cu durere. Datorită avansului tehnologiei, actul medical este complet diferit, ceea ce aduce un confort pacienților.

Cei cărora le este teamă de stomatolog trebuie să acționeze preventiv, printr-o igienă orală exemplară, astfel încât să nu ajungă la necesitatea unor intervenții complexe. Este extrem de important ca pacienții să conștientizeze că, odată ce afecțiunile sunt depistate și tratate din timp, procesul este mai ușor.

La fel de important este să aleagă medici stomatologi specializați, cu care să aibă o discuție deschisă pentru găsirea celor mai bune soluții medicale. Confortul și liniștea pacientului sunt extrem de importante pentru reușita unei intervenții stomatologice, așa că putem apela la sedarea conștientă, inclusiv pentru intervenții relativ simple – obturații dentare, detartraj sau senzație de vomă.

Cât de importantă este stabilirea unei relații de încredere între medicul stomatolog și pacient?

 În Barometrul Stomatologiei, în fiecare an, vedem concluzia că românii își aleg medicul stomatolog pe criteriul încrederii în proporție de peste 90%. Dar nu este nevoie de un studiu pentru ca noi, medicii, să acționăm cu toate resursele pentru binele pacienților și să stabilim o astfel de relație de perspectivă, bazată pe încredere și transparență.

 Comunicarea deschisă, onestitatea si încrederea sunt bazele relației pacient – medic stomatolog. Medicul stomatolog este acela care te însoțește cu grija actului medical de la primul dinte pe tot parcursul vieții. Este, de multe ori, cel care identifică pentru prima dată anumite afecțiuni ale organismului și îți recomandă consultul la un medic de o anumită specialitate sau analize.

Dialogul deschis încă de la prima interacțiune, cu identificarea problemelor stomatologice curente dar și a istoricului familial, precum și prezentarea detaliată a planului de tratament recomandat sunt cei doi piloni pentru construirea unei relații de încredere  medic stomatolog – pacient pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.