Jocurile Primăverii – eveniment dedicat copiilor și tinerilor cu autism și tulburări de spectru autist (TSA)

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Asociația Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu a organizat prima ediție a Jocurilor Primăverii, un eveniment sportiv dedicat sprijinirii copiilor și tinerilor cu autism și a celor cu tulburări de spectru autist (TSA), găzduit de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS).

Joaca și sportul au un rol important în viața persoanelor cu autism sau TSA. Aceste activități contribuie pe de o parte la procesul lor de recuperare, precum și la crearea unui spațiu sigur, integrator, incluziv în societate.

La eveniment au fost prezente 13 cadre didactice din cadrul unităților de învățământ care școlarizează această categorie de copii, 98 de studenți voluntari din cadrul UNEFS, profesori de educație fizică și sport din 14 unități de învățământ special și de masă din București. Aceștia au organizat o serie de activități educative, sub forma jocurilor de mișcare și a activităților cu caracter psihomotric care au angrenat cu succes 90 de copii cu autism și familiile acestora. De asemenea, la eveniment au luat parte specialiști care implementează programe terapeutice și educaționale bazate pe exerciții fizice adaptate persoanelor cu autism și TSA.

Jocurile Primăverii reprezintă un eveniment dedicat explorării, cunoașterii, toleranței, speranței, schimbării de mentalități. Ele constituie un prilej de bucurie, o rază de lumină, de reflexie, zâmbet și învățare. Ne-am propus să devină o acțiune anuală, unde jocul – mijloc și metodă se va îngemăna cu ideile pozitive, în efortul comun de a sprijini multifactorial viitoarea comunitate integrată”, declară inițiatorul evenimentului, Prof. univ. dr. Gabriel Popescu, UNEFS, expert proiect Autism Play Therapy for movement – APT.

„Jocul, sportul și bucuria întâlnirii cu celălalt nu trebuie să lipsească din viața nimănui”, declară Lect. univ. dr. Roxana Bejan, UNEFS, manager proiect APT.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Erasmus Plus Sport Autism Play Therapy for movement – APT care are ca beneficiar Asociația Școala de Antrenori I.K. Ghermănescu din București. Partenerii acestui eveniment sunt Asociația Română de Psihopedagogie Aplicată (București, România), Universitatea Macedonia (Salonic, Grecia), Asociația Europeană de Sănătate Mentală în Dizabilități Intelectuale (EAMHID) (Bruxelles, Belgia).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.