EXCLUSIV/ Gianluca Mech: „Alimentele pe care le consumăm de plăcere trebuie să reprezinte nu mai mult de 10% din hrana zilnică”

Ce si cat mancam ca sa aratam si sa ne simtim bine? Gianluca Mech ne-a explicat principiile de baza pe care le putem aplica pentru a avea o alimentatie corecta si sanatoasa. Painea si cartofii sunt sau nu inamicii siluetei? Consumam lapte si iaurt degresat pentru a slabi? Sunt benefice shake-urile proteice pentru organism? Ce e mit si ce e realitate, ne-a clarificat celebrul nutritionist italian intr-un interviu acordat exclusiv pentru Stildevedeta.ro.

Care este cea mai importantă regulă de care trebuie să ținem cont în alimentație?

Cred că prima regulă pe care trebuie să o urmăm este aceea de a înțelege diferența dintre mâncarea adevărată pe care trebuie să o consumăm (legume, fructe, carne, pește) și mâncarea pe care o consumăm pentru plăcere. Mâncarea adevărată trebuie să stea la baza alimentației noastre, cea pe care o consumăm pentru a ne hrăni organismul cu toți nutrienții și vitaminele de care are nevoie. Alimentele pe care le consumăm de plăcere trebuie să reprezinte doar o mică parte, nu mai mult de 10% din dieta zilnică. Mare parte din această mâncare pe care o consumăm de plăcere conține carbohidrați cu indice glicemic ridicat. Nu putem trăi mâncând bomboane, ciocolată sau prăjituri. Însă câte o bomboană din când în când este permisă.

Ce ar trebui să evităm în mare parte din timp sunt aceste alimente care conțin carbohidrați cu indice glicemic ridicat. Făină albă, zahăr, pâine, etc. O altă problemă este reprezentată de grăsimi. Trebuie să alegem grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de krill, nucile și așa mai departe. Produse care ne aduc și beneficii, vitamine, Omega 3.

Pastele italienești se obțin din grâu dur și atunci ele nu produc ridicarea glicemiei din sânge.

Acum mai mult ca niciodată este foarte important să ne controlăm nivelul de zahăr din sânge. Glicemia ridicată reprezintă un factor ridicat de risc în cazul infectării cu COVID-19.

Putem combina cartofi cu carne? Ce efecte poate avea această combinație asupra siluetei?

În ceea ce privește cartofii, depinde cum îi prepari. Dacă fierbi cartofii, este ok. Dacă îi prăjești în ulei, cel puțin ar trebui să alegi ulei de măsline pentru că acesta rezistă mai bine la temperaturi înalte și nu produce toxine. Poți mânca chiar și carne cu cartofi atâta vreme cât cartofii sunt spre exemplu copți, nu prăjiți. La fel și în cazul cartofilor dulci. Un alt lucru important, atunci când mâncăm cartofi și carne, nu adăugăm niciodată și pâine. E mai bine să mâncăm cartofi decât pâine.

Este pâinea nocivă pentru sănătate? Ce tipuri de pâine e recomandat să mâncăm?

Trebuie să mâncăm pâine controlat. Ideal ar fi să mâncăm pâine din cereale integrale pentru că fibrele pe care cerealele le conțin încetinesc carbohidrații din pâine. Carbohidrații ajung din stomac în sânge mai lent, iar asta se datorează fibrelor. Poți mânca o felie de pâine dimineața și una la cină.

Dacă vrei totuși să mânânci făină albă din când în când, trebuie să o combini cu fibre. Adică legume. La fel se întâmplă și cu desertul. Atunci când vrei să mănânci desert, masa trebuie neapărat să includă și o salată.

Ce se întâmplă atunci când mâncăm noaptea?

Organismul nostru este guvernat de microbiom. Atunci când mâncăm, microbiomul știe că este zi. Când nu mâncăm pentru o perioadă mai lungă de timp, el știe că este noapte și trebuie să dormim. Dacă mâncăm noaptea, îi transmitem organismului că este zi și el secretă anumite substanțe care ne ajută să fim activi. Așadar, vom avea probleme cu somnul. Ceea ce este recomandat este să luăm cina, iar după ora 8 seara să nu mai mâncăm nimic.

Ce este recomandat să consumăm la cină?

Putem consuma carbohidrați sănătoși la cină, gen paste integrale, fasole, linte, pentru că ei ne vor ajuta să dormim mai bine. Însă e important ca a doua zi, la micul dejun, să nu mai consumăm carbohidrați. Altfel, ne îngrășăm.

E foarte important să mâncăm legume la cină, carbohidrați cu indice glicemic scăzut și câteva proteine. Spre exemplu, putem mânca paste italiene cu legume sau pâine integrală cu pui sau pește sau un nou și o bucățică de ciocolată.

Ce părere ai despre shake-urile proteice?

Totul depinde de calitatea lor și de ceea ce conțin. Pe etichete treci cantitatea de proteină, dar nu calitatea proteinei. De exemplu, dacă doar suplimentezi cantitatea de proteină zilnică cu aceste shake-uri, atunci nu contează foarte mult. Dacă însă urmezi o dietă keto, este esențial să consumi proteine de cea mai bună calitate. Dacă nu ai cantitatea optimă de aminoacizi în ceea ce consumi, corpul va lua acești aminoacizi din mușchi, piele, păr. Astfel apar dezechilibrele.

Preparăm aceste shake-uri proteice cu lapte obișnuit sau lapte vegetal?

Shake-urile proteice trebuie preparate cu lapte obișnuit, cu 3,5% grăsime. Recomand acest tip de lapte cu grăsimi pentru că grăsimile din lapte sunt grăsimi bune și ne oferă senzația de sațietate. Laptele cu conținut redus de grăsimi conține carbohidrați care se numesc lactoză. Când elimini grăsimile, rămâne doar lactoza și zahărul. Feriți-vă de laptele cu 1,5% sau 0,1% grăsime. La fel și în cazul iaurtului.

Dacă vorbim despre laptele vegetal, există variante pline de zahăr. Nu există o regulă. Trebuie să citim întotdeauna etichetă. Orice ingredient care se termină cu „oză” înseamnă zahăr. Laptele de soia în mod normal este plin de zahăr.

Proteine din soia sau din mazăre?

Proteinele conțin aminoacizi esențiali fără de care organismul nostru nu poate funcționa. Cea mai bună sursă de proteine este de a combina leguminoase cu cereale integrale. Spre exemplu, paste italiene cu mazăre. Sau fasole cu orez. Leguminoasele conțin anumiți aminoacizi, iar cerealele integrale alți aminoacizi. Combinate, reprezintă o variantă foarte bună.

Proteina din mazăre este mai bună pentru că nu toată lumea poate consuma soia. Soia conține anumiți hormoni care pot avea, spre exemplu, efecte negative asupra femeilor care suferă de cancer la sân.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.