Editura PUBLISOL lanseaza cartea Erdogan si criza Turciei moderne

Cartea prezinta povestea„sultanului” care a construit o Turcie moderna si prospera, dar si radiografia „laturii sale autocrate si intolerante”

Cea mai dificila misiune cu care m-am confruntat in cei 35 de ani de cariera diplomatica a fost sa interactionez cu Recep Tayyip Erdogan. Alaturi de Bibi Netanyahu si de liderul suprem Khamenei, Erdogan este unul dintre cei trei lideri importanti ai Orientului Mijlociu din secolul XXI. Volumul lui Cagaptay descrie atat personajul, cat si statul sau; mi-as dori sa-l fi citit inainte de a fi numit ambasador al Statelor Unite in Turcia”. – JAMES F. JEFFREY, fost ambasador al Statelor Unite in Turcia

Intr-o lume in care se manifesta tot mai mari tensiuni intre Rusia si lumea occidentala, intre Orientul Mijlociu si Europa, intre sunniti si siiti, intre islamism si liberalism, Turcia constituie un veritabil punct de intalnire al tuturor acestor falii geopolitice.

De o buna perioada de timp, destinul Turciei este strans legat de cel al presedintelui sau, abilul politician populist de dreapta Recep Tayyip Erdogan. Incepand din 2002, Erdogan isi consolideaza pas cu pas pozitia, folosindu-se de toate parghiile necesare – politice, economice, culturale –, pentru a intoarce Turcia la valorile traditionale islamice. Pentru aceasta, a fost nevoie, printre altele, de reprimarea vocilor critice – ziaristi, scriitori, academicieni, membri ai fortelor armate sau angajati ai sistemului juridic. Controversata lovitura de stat din 2016 a fost menita sa ii creeze lui Erdogan o aura de salvator al natiunii, un Ataturk anti-Ataturk. Numai ca, de atunci, natiunea turca se adanceste in criza.

In Erdogan si criza Turciei moderne, Soner Cagaptay urmareste parcursul politic al lui Recep Tayyip Erdogan, de la absolventul de colegiu musulman, dezorientat de societatea moderna, la exponentul miscarii politice islamiste. In cautarea radacinilor politice ale lui Erdogan, Cagaptay radiografiaza istoria mai recenta sau mai indepartata a Turciei, neevitand sa vorbeasca deschis despre liberalism, kemalism, gulenism, dar si despre spinoasa problema kurda.

Cartea este structurata in urmatoarele capitole (la final cuprinde note, index, bibliografie):

Introducere:    Cine este Recep Tayyip Erdogan?

Capitolul 1       Un copil sarac si religios, in Turcia seculara

Capitolul 2       Turcia dupa Ataturk

Capitolul 3       Fundamentele islamului politic in Turcia

Capitolul 4       Generalii fauresc o noua Turcie

Capitolul 5       Ascensiunea fulgeratoare a lui Erdogan ca primar al Istanbulului

Capitolul 6      Furtuna perfecta

Capitolul 7       Erdogan la putere: anii fericiti

Capitolul 8       Revolutia tacuta

Capitolul 9       Revolutia isi devoreaza copiii

Capitolul 10     Viitorul kurzilor din Turcia: pace sau razboi?

Capitolul 11     Pariul politicii externe

Capitolul 12     Sfarsitul crizei din Turcia

 Cartea este disponibila de la finalul lunii februarie, la pretul de 44.90 lei pe publisol.ro, in librarii, magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, bookcity.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) si la chioscurile de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.