Diana Bart a adaugat kit-ul Babystem in bagajul pentru maternitate

In Europa au fost inregistrate in anul 2014 peste 40 000 de transplanturi de celule stem Hematopoietice, conform ultimului studiu distribuit in iunie 2016. In ultimii ani, studiile clinice si educatia la nivelul maselor, determina din ce in ce mai multi parinti sa apeleze la o banca de celule stem in momentul nasterii copiilor. In Romania numarul parintilor care doresc sa le asigure viitorul copiilor lor este in crestere. Tot mai multe persoane cunoscute au inceput sa apeleze la recoltarea de celule stem pentru bebelusii lor, Diana Bart alaturandu-se celorlalte vedete care au ales sa investeasca in viitorul celor mici precum Andreea Marinescu, Carmen Bruma, Oana Roman, Emma Zeicescu, Amalia Enache, Mirela Vaida, Raluca Culcea, Ioana Tigaila, Andreea Banica, Pepe – Ionut Pascu, Daniel Osmanovici, Octavia Geamanu si Viorica Susanu.

„Tot auzisem de aceste celule si de mamicile care le-au asigurat astfel viitorul copiilor lor, asa ca am inceput sa studiez si eu problema, ca sa iau cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de sanatatea noastra, a copiilor si sansa la viata. Adevarul e ca zicala „mai bine previi decat sa tratezi” reflecta atat de bine realitatea. Desi un stil de viata coerent si natural, pe care il implementam si copiilor, ii va tine sanatosi, spun eu, niciodata nu poti sa stii, cum au intr-o buna zi nevoie de o salvare pentru o problema de sanatate care apare, si atunci te vezi neputincios in fata situatiei. De cele mai multe ori sumele uriase de bani te pot ajuta, intr-adevar. Dar daca nu le ai si sistemul de sanatate nu te poate ajuta, atunci ce faci? Stai si astepti pur si simplu sa se intample o tragedie?”, explica Diana Bart.

Transplantul cu celule stem a devenit o procedura utilizata in mod curent in intreaga lume in ultimii 25 de ani. Nu mai este de mult o procedura experimentala, astazi medicii stiu exact care sunt indicatiile de transplant, fiind standardizate reusite in boli precum leucemie, thalasemie, siclemie, afectiuni ale maduvei osoase sau boli metabolice ereditare. In peste 85% din numarul de nasteri, sangele din cordonul ombilical care contine valoroasele celule stem este pur si simplu aruncat dupa nastere.

Ce banca de celule stem alegi?

Este foarte important sa stii toate detaliile despre banca de celule stem alaturi de care te decizi sa recoltezi. Conditiile in care se stocheaza celulele si procesarea acestora constituie criteriul eliminator.

Baby Stem dispune de un sistem complex de stocare dispus in 6 esantioane, bineinteles, daca si volumul de sange permite: 3 esantioane principale independente si alte 3 mini esantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformatiilor genetice ale celulelor stem. Este bine sa nu ne lasam influentati de numarul mare de esantione stocate, pentru ca acest sange are o cantitate limitata.

Stocarea sangelui din cordonul ombilical se face dupa investigatii medicale pentru a fi siguri ca standardele de calitate impuse au fost respectate. Parintii care aleg ca partener Baby Stem primesc acasa certificatul personalizat de confirmare ca stocarea a fost realizata cu succes, plata urmand a se face dupa acest moment.

Certificarea este extrem de importanta atunci cand vorbim despre recoltarea de celule stem. Baby Stem este partener exclusiv al Seracell in Romania, banca de celule stem numarul 1 in Germania, din punct de vedere al recoltarilor lunare si al eliberarilor totale. Facilitatile extraordinare dar si tehnologia avansata pe care o folosesc, au facut ca Seracell sa obtina acreditarea europeana GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importanta certificare din domeniul prelucrarii si stocarii probelor biologice, dar si acreditarea JACIE.

Parintii ar trebui sa se asigure de modalitatea in care probele ajung la banca de celule stem si cum sunt mentinute pe toata durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie sa iasa din intervalul 2°C – 26°C, optimul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura si a putea fi monitorizata aceasta temperatura pe toata perioada transportului. Baby Stem colaboreaza numai cu agentii de curierat autorizati de catre Agentia Nationala de Transplant. Firma de curierat va fi anuntata si va veni sa ridice kit-ul cu probele biologice recoltate la nastere si le va duce la avion ajungand astfel intr-un interval de maxim 24 de ore la laboratoarele Seracell.

Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea si prepararea celulelor stem trebuie sa se faca in camere sterile care sa dispuna de aparate de aer conditionat de inalta performanta, care sunt separate prin incuietori speciale. De asemenea, cel mai util este ca stocarea probelor sa se faca in vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestarii probelor cu nitrogen lichid. Laboratoarele bancii numarul 1 din Germania sunt prevazute cu rezervoare special create pentru criogenizare si criostocare a probelor in vapori de azot lichid.

„Eu m-am gandit foarte serios la asigurarea sanatatii prin celulele stem, pentru ca viata e mai presus de orice. Asadar, m-am informat si i-am ales pe cei de la www.babystem.ro. De cand am deschis pagina lor de internet, am gasit acolo raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveam, plus ca mi-au transmis multa incredere. Am facut o vizita clinicii, am discutat cu personalul, extrem de atent si dragut, am semnat contractul si am plecat acasa cu kitul de celule stem. E mult mai simplu decat credeam. Il iau cu mine la maternitate, acolo medicul meu ginecolog se va ocupa de recoltarea sangelui din cordonul ombilical, ii vom anunta apoi pe cei de la clinica, vor veni sa ia kitul si-l vor transporta in conditii maxime de siguranta si securitate in Germania. Se va face analiza completa a sangeului, apoi se pregatesc, in caz de nevoie, celulele stem pentru utilizare. Abia apoi se plateste recoltarea si gazduirea in banca de celule.”, declara Diana.

Peste 70 de boli standardizate tratabile cu ajutorul celulelor stem

Viitorii parinti ar trebui sa stie ca pana in prezent sunt peste 70 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se numara diverse tipuri de leucemii, anomaliile mostenite ale globulelor rosii, diverse tipuri de cancer ale maduvei osoase dar si alte tipuri de cancer. Celulele stem pot fi utilizate si in cazul in care o ruda bolnava este compatibila. Statisticile arata ca sansele ca membrii familiei sa fie compatibili sunt aproximativ de 25%, acest lucru insemnand ca au 1 sansa din 4, daca facem o comparatie cu probabilitatea de a gasi o alta persoana compatibila in populatia generala, adica 1 sansa din 200.000.

„Aceste celule stem sunt miraculoase, pot fi folosite pentru vindecarea multor afectiuni grave si pot fi compatibile chiar si cu rudele de gradul I ale copilului de la care au fost recoltate. Ni s-au povestit cazuri in care, odata recoltate de la primul bebelus aparut in familie, acestea au salvat viata celui de-al doilea copil, ce s-a nascut cu grave probleme sau au vindecat parinti si bunici bolnavi” , declara Diana Bart pe blogul personal.

Baby Stem aduce in Romania experienta si calitatea germana a serviciilor de stocare si mai ales de prelucrare a probelor biologice in vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.