De ce apar cearcănele adânci și cum le poate nivela medicul estetician

Cearcănele reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile, indiferent de vârstă. Pot fi cearcăne adânci, vineții, cercuri negre în jurul ochilor, și ar trebui diferențiate de pungile de sub ochi, care sunt cauzate de pierderea tonusului muscular.

Odată apărute, cearcănele fac ca persoana în cauză să pară mai în vârstă decât este în realitate, dând un aspect permanent de oboseală. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică de ce apar cearcănele adânci, pigmentate, vasulare sau structurale și cum pot fi ele nivelate cu ajutorul tratamentelor minim invazive de ultimă generație.

„Cearcănele adânci și cercurile negre din jurul ochilor apar mai frecvent la persoane în vârstă, oameni care au o predispoziție genetică (hiperpigmentare periorbitală) sau au tonuri mai închise ale pielii. Deși oboseala poate părea cea mai logică explicație, există o serie de factori care pot contribui la apariția acestei probleme. În cele mai multe cazuri, ele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, iar cearcănele adânci și vineții pot fi cu ușurință tratate cu ajutorul unor proceduri minim invazive”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Ce cauzează cearcănele?

Există o serie de factori care contribuie la apariția cearcănelor.

Oboseală

„Somnul în exces sau oboseala extremă pot cauza formarea cearcănelor adânci sub ochi. Lipsa de somn poate face ca tenul să devină tern și sensibil, permițând astfel apariția, la suprafața pielii, a țesuturilor pigmentate și a vaselor de sânge. Tot lipsa somnului poate provoca și acumularea de lichid sub ochi, făcându-i să pară umflați”, spune medicul Iancu Morad.

Înaintare în vârstă

„Procesul natural de îmbătrânire este o altă cauză comună a apariției cearcănelor și a cercurilor negre din jurul ochilor. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea se subțiază. Pierdem, de asemenea, grăsimea și colagenul necesare pentru a menține elasticitatea tenului. În timp, vasele de sânge de sub piele devin astfel mai vizibile, determinând întunecarea zonei din jurul ochilor”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Suprasolicitarea ochilor

„Privitul ore în șir la televizor, în telefon sau la ecranul computerului poate suprasolicita ochii. Asta determină dilatarea vaselor de sânge din jurul ochilor, cauzând apariția inesteticelor cercuri negre.

Alergii

Reacțiile alergice și uscăciunea ochilor pot declanșa apariția cearcănelor. Când avem o reacție alergică, corpul eliberează histamine ca răspuns la bacteriile dăunătoare. Pe lângă faptul că provoacă simptome incomode – inclusiv mâncărime, roșeață și ochi umflați – histaminele provoacă, de asemenea, dilatarea vaselor de sânge care astfel devin vizibile la exterior”, adaugă Dr. Iancu Morad.

Deshidratare

„Deshidratarea este una dintre cauzele foarte des întâlnite ale apariției cearcănelor. Atunci când nu îi oferim organismului suficientă apă, pielea sensibilă de sub ochi are de de suferit, iar cearcănele și cercurile întunecate nu întârzie să apară”, mai spune medicul estetician.

Supraexpunerea la soare

„Expunerea excesivă la soare poate determina corpul să producă un exces de melanină, pigmentul care oferă culoarea pielii. Prea mult soare, în special fără protecția unor ochelari de soare, poate provoca întunecarea pielii din jurul ochilor.

Cauze genetice

Istoricul familiei joacă, de asemenea, un rol în apariția cearcănelor. Poate fi o problemă moștenită care să apară încă din perioada copilăriei și care se agravează pe măsură ce anii trec. Predispoziția la anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boala tiroidiană, poate duce de asemenea la apariția cearcănelor”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Posibilități de tratament

„Există mai multe tipuri de tratamente minim invazive extrem de eficiente în rezolvarea problemelor cearcănelor adâncite sau închise la culoare. Cea mai des utilizată procedură este redarea volumului pierdut cu ajutorul filler-elor precum colagen, acid hialuronic sau grăsime proprie. Dacă problema nu este pierderea de volum, ci pigmentarea excesivă, avem posibilitatea depigmentării locale pentru albirea cearcănelor. În acest caz se poate folosi aparatul laser, peeling-ului chimic medical sau un tratament chirurgical.

Lipofilling-ul este o procedură revoluționară cu rezultate uimitoare. Este vorba, mai exact, despre un transfer autolog de grăsime proprie. Se extrage grăsime din zona abdomenului sau a coapselor, se filtrează, se îmbogățește cu celule stem și apoi se reinjectează în cantități foarte mici la nivel subocular. Dispare astfel aspectul de privire obosită și ochi înfundați.

Tratamentul este unul simplu, care se desfășoară sub anestezie locală. Pacientul nu resimte deloc durere și poate reveni la obiceiurile sale zilnice imediat după efectuarea procedurii. Există posibilitatea apariției unui edem local, dar care dispare în termen de câteva zile.

Recomandarea mea este ca pacienții să se prezinte la o consultație gratuită în timpul căreia vom determina cauzele exacte ale problemelor cu care se confruntă, nevoile pe care le are și astfel putem pune la punct un plan personalizat de tratament”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.