Cum să crești copii fericiți: 7 pași simpli de la specialiști

Cea mai frumoasă perioadă din viața noastră este categoric copilăria! Orice părinte vrea să îi ofere copilului său o copilărie fericită și sănătoasă,  care să îl pregătească pentru a avea succes în viață. Însă tot mai mulți părinți se întreabă, cum putem crește copii fericiți în lumea de astăzi?  A crește copii fericiți nu înseamnă a le oferi o plăcere de moment sau o răsplată imediată, ci de fapt înseamnă total opusul.

Copiii fericiți au un set de abilități care le permite să se bucure de fericire pe termen lung în viață. Ei sunt capabili să renunțe la satisfacția instantanee în efortul de a-și atinge obiectivele. Părinților le este greu uneori să echilibreze ceea ce este mai bun pentru copii cu ceea ce îi face fericiți. Copiii mai fericiți au mai multe șanse să se transforme în adulți împliniți și de succes, pentru că fericirea este un avantaj extraordinar într-o lume în care se pune accent pe performanță.

În medie, oamenii fericiți au mai mult succes decât oamenii nefericiți atât la muncă, cât și în dragoste. Ei primesc recenzii de performanță mai bune, au locuri de muncă mai prestigioase și câștigă salarii mai mari. Ei au șanse mai mari să se căsătorească și să fie mulțumiți de căsnicia lor.

Specialiștii Academiei OPEN TRIBE ne dezvăluie cum ne putem ajuta copiii să-și dezvolte aceste abilități adoptând obiceiuri sănătoase, pe tot parcursul vieții. Iată 7 modalități de a crește copii fericiți, dezvoltate pe larg de psihologi și traineri.

  1. Părinți fericiți, copii fericiți!

Încă din primele zile de viață, copiii sunt oglinda noastră. Iar legătura pe care o au, în mod special cu mamele, este extrem de mare. Orice sentiment negativ, orice stare de furie, este percepută instant de acesta, care va avea un comportament în consecință.

Când ești optimist, nu ai cum să nu te simți mai fericit. Studiile au arătat că persoanele optimiste sunt în general mai sănătoase, se bucură de o longevitate mai mare, au mai mult succes la serviciu și la școală și au o probabilitate mai mare de a avea căsnicii fericite. De asemenea, este puțin probabil că ei să se confrunte cu anxietate și depresie. Cercetările ample au stabilit o legătură substanțială între mamele care se simt deprimate și problemele de comportament pe care le dezvoltă copiii lor. Depresia parentală pare să cauzeze de fapt probleme de comportament la copii, iar pe părinți îi face să fie mai puțin eficienți. Așadar, fericirea părinților afectează în mod dramatic fericirea copiilor.”,  explică  Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer şi Coach în cadrul Academiei OPENTRIBE.

  1. Luați masa împreună

Uneori, tot ceea ce face știința este să valideze acele lucruri pe care bunicii noștri le știau deja. Masa în familie contează enorm în dezvoltarea emoțională a copiilor. Această tradiție simplă ajută la modelarea copiilor, îi face mai buni și mai fericiți.

Studiile au arătat că adolescenții care iau masa cu familiile lor au opinii mai pozitive despre viitor. Masa în familie este o modalitate excelenta de promovare a stilului de viață sănătos. Copiii care mănâncă cu părinții lor sunt mai puțin probabil să fie supraponderali sau să aibă tulburări de alimentație. Adolescenții care iau cina cu părinții lor sunt, de asemenea, mai puțin probabil să se confrunte cu probleme de abuz de substanțe sau să prezinte probleme de comportament.”, explică Emese Balog, Psiholog în cadrul Academiei OPENTRIBE.

  1. Mai multă joacă în aer liber!

Nu subestimați puterea jocului în aer liber. Orice activitate în aer liber de la plimbările prin natură, alergarea pe iarbă, cățăratul în copaci, și săpatul în pământ sunt extrem de bune pentru copii. Studiile * arată că mirosurile asociate cu natura, cum ar fi mirosul de pin, iarba tăiată și levănțica pot stimula starea de spirit a copilului. Așadar pentru un plus de fericire, ne putem încuraja copii să citească o carte sau să-și facă temele în aer liber.

Pentru o dezvoltare fizică și emoțională adecvată, copiii au nevoie de mult timp de joacă. Din păcate, copiii petrec din ce în ce mai puțin timp angajați în joacă și mai mult timp stând în fața unui ecran. Acest lucru a crescut în mod evident în perioada pandemiei. În ultima perioadă toată lumea vorbește despre mindfulness și meditație. Dar ce nu știu părinții este că majoritatea copiilor practică deja mindfulness – bucurându-se pe deplin de momentul prezent – atunci când se joacă.  Timpul în care copiii se joacă este esențial pentru a-i ajuta să crească și să învețe. Jocul nestructurat (condus de copii, cu sau fără adulți) îi ajută pe copii să învețe să lucreze în grupuri, să împărtășească, să negocieze, să rezolve conflicte, să-și regleze emoțiile și comportamentul și să vorbească pentru ei înșiși.”, dezvăluie Flori Bicazan, Profesor şi Trainer, Academia OPENTRIBE.

  1. Învățați copiii să-și înțeleagă emoțiile

Copiii imaturi din punct de vedere emoțional au șanse mai puține să se bucure de viață. Maturitatea emoțională nu se va întâmpla peste noapte, dar poate fi învățată. O metodă ușoară pentru părinți este să folosească jocuri pentru a învăța predarea social-emoțională.

“Inteligența emoțională este o abilitate, nu o trăsătură înnăscută. Gândirea că ai noștri copii vor ajunge în mod natural să-și înțeleagă propriile emoțîi (inclusiv pe cele ale altora) nu îi pregătește pentru succes. Există o formulă care îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte maturitatea emoțională: să empatizeze, să eticheteze sentimentul și să-l valideze. Făcând acest lucru în mod constant, îi poate ajuta să-și recunoască și să rezolve propriile emoții atunci când se luptă cu furia sau frustrarea. Ca părinte, deseori te simți copleșit de sfaturile parentale. Experții în psihologia și dezvoltarea copilului din OpenTribe sunt în general de acord că nici o metodă de creștere nu este cea mai bună.  Însa de un lucru suntem siguri. Înțelegerea specificului tău ca părinte este primul pas.”, observă Elizabeth Balla, Psiholog OPENTRIBE.

  1. Consolidați Autodisciplina

A învăța cum să-și întârzie în mod intenționat satisfacția și să-și exercite autodisciplina, îi poate ajuta pe cei mici să aibă un succes mai mare în viață. De asemenea, poate facilita învățarea și abilitățile sociale mai mari în adolescență. Cercetările spun despre copiii autodisciplinați că nu cedează oricărei tentații și au mai multe șanse ca cea mai mare parte a vieții să fie fericiți.

Autodisciplina la copii prezice mai mult succesul viitor decât inteligența. Această abilitate importantă poate fi insuflată copiilor prin stabilirea rutinelor, aplicarea regulilor și oferirea de recompense și consecințe pentru respectarea sau încălcarea regulilor. Capacitatea preșcolarilor de a întârzia satisfacția prezice inteligența, succesul școlar și abilitățile sociale în adolescență. Acest lucru se datorează, cel puțin în parte, faptului că autodisciplina facilitează învățarea și procesarea informațiilor. În plus, copiii autodisciplinați fac față mai bine frustrării și stresului și tind să aibă un simț mai mare al responsabilității sociale. Cu alte cuvinte, autodisciplina duce pe lângă succesul școlar și la o mai mare fericire, mai mulți prieteni și un angajament sporit în comunitate. În cadrul Academiei Open Tribe avem o serie de cursuri dedicate adolescenților prin care pot dobândi cu ușurință toate aceste abilitați.” Flori Bicazan, Profesor şi Trainer, Academia OPENTRIBE.

  1. Aveți așteptări mari, dar rezonabile

A cere perfecțiunea de la un copil este o modalitate sigură de a-l face să simtă că niciodată nu se vă ridica la înălțime. Singura așteptare pe care ar trebui să o avem de la un copil este că el să muncească din greu pentru a se îmbunătăți. Recunoașteți și lăudați fiecare efort oricât de mic ar fi.

“Copiii care se străduiesc să facă lucruri grele au mai multe șanse să trăiască o viață mai fericită. Așteptările părinților au un impact mare asupra dorinței de provocare a copilului. Copiii vor munci din greu pentru a satisface așteptările părinților, atâta timp cât așteptările sunt rezonabile. Deci este foarte important de reținut că nu ar trebui să ne așteptam la perfecțiune. Setarea ștachetei prea sus pentru copil poate avea efecte nedorite. Copilul poate renunța, de asemenea, la obiectivele proprii dacă simte că ștacheta impusă de părinte este imposibil de atins. Presiunea este un factor de stres enorm pentru copii. Trebuie să îi încurajați să treacă peste probleme și este esențial să le spuneți că au potențialul de a depăși orice obstacol.”, explică Emese Balog, Psiholog în cadrul Academiei OPENTRIBE.

  1. Formați obiceiuri de fericire!

Așa-numitele „obiceiuri de fericire” pot necesită timp pentru a se dezvolta pe deplin, dar cu un efort constant, ele pot deveni o parte naturală a viețîi. Iată câteva obiceiuri ale oamenilor fericiți:  Fă-ți timp să savurezi lucrurile mărunte din viață; Petrece mult timp afară, în natura, Odihnește-te suficient; Dăruiește altora; Practică recunoștința; Petrece mult timp cu cei dragi. Copiii fericiți sunt copiii care cresc într-un mediu sănătos, așadar depinde doar de noi să le oferim un spațiu în care să poată fi la fel de fericiți pe cât ne dorim să fie.

Călătorește împreună cu copilul tău prin profunda lui lume interioară! Programele Academiei Open Tribe au ca scop facilitarea discuțiilor aprofundate asupra impactului modelelor parentale asupra adolescenților și ajustarea lor practică cu rezultate pozitive concrete. Experții OpenTribe vă vor arata cum să fiți sinceri și reali cu adolescenții, mai degrabă decât să luptați  pentru control sau aprobare. OpenTribe vă oferă o primă ședință gratuită pentru a discuta premizele unei strategii bazate pe rezultate concrete!

Mai multe detalii pe: https://www.opentribe.ro/.

Sursa:  sciencedirect.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.