Cum poți suferi accident vascular cerebral dacă nu ai grijă de dinții tăi!

Accidentul vascular cerebral (AVC), mai exact blocarea unui vas de sânge din creier (ischemic), sau spargerea unui vas de sânge (hemoragic), poate avea, printre cauze, și igiena dentară deficitară. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce simplul fapt că nu mergem la dentist pentru a preveni ori trata boala parodontală poate deveni un factor care duce la  apariția accidentului vascular cerebral.

„La nivel global, statisticile arată că 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții. Acesta reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces prematur semnalate în ultimii ani. De aceea, este important să înțelegem ce anume facem greșit ce duce la apariția AVC-ul și ce putem face pentru a micșora șansele de a avea loc”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce este accidentul vascular cerebral?

„AVC-ul se produce atunci când creierul nu mai este oxigenat corect. Fie prin blocarea unui vas de sânge (ischemic), fie prin spargerea unui vas de sânge (hemoragic). La pacienții care suferă un atac vascular cerebral se observă anumite semne fizice precum asimetriile faciale, slăbiciunea brațelor, tulburările de vorbire, mergând până la pierderea cunoștinței. Deși orice om poate suferi un AVC, există anumite categorii mai expuse:

– persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;

– persoanele de culoare (conform studiilor de specialitate, riscul este de 2 ori mai mare);

– persoanele care duc un stil de viață nesănătos (fumat, obezitate) și cei ce suferă de diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce legătură există între dinți și apariția accidentului vascular cerebral

„Recent s-a descoperit că cei cu o igienă orală deficitară sunt mai predispuși la a suferi un accident vascular cerebral, în cazul în care se declanșează boala parodontală, ce are o incidență în continuă creștere. În stadiile incipiente, avem de-a face cu gingivita (gingii roșii, inflamate, care sângerează ușor), urmând ca, netratată, să ducă la retracția gingivală și resorbția osoasă, să afecteze țesuturile de susținere ale dinților, dinți pe care îi vom pierde ulterior. Dacă nu o tratăm la cabinetul medicului stomatolog, inflamația cauzată de multitudinea de bacterii ajunse în fluxul sanguin crește astfel riscul de a apărea cheaguri de sânge ce pot ajunge cu ușurință la nivelul creierului și să declanșeze accidentul vascular cerebral. Dacă am suferit un AVC, este extrem de important ca apoi să fim extrem de atenți să ne îngrijim corect dantura și gingiile și să mergem frecvent la dentist pentru a evita formarea unor noi cheaguri și pentru a preveni alte accidente vasculare cerebrale în viitor”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce înseamna să ne îngrijim corect dinții

„Sunt câteva reguli simple de care trebuie să ținem cont pentru o bună sănătate dentară:

– e important să ne spălăm pe dinți corect de 2 ori pe zi, dimineața și seara;

– trebuie să utilizăm mijloace auxiliare de igienă interdentară (duș bucal, periuțe interdentare);

– folosim apa de gură în ritualul nostru zilnic de igienă orală;

– nu ratăm vizitele regulate la dentist. Vorbim aici despre controalele de rutină, plus semnalarea oricărei probleme la nivel oral;

– menținem o dietă echilibrată;

– ducem un stil de viață sănătos, mâncăm echilibrat, facem sport”, sunt recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.