Cum îți dai seama că ai dinții demineralizați

Dacă ai observat că pe suprafața dinților tăi au apărut pete albicioase ori dantura ți se cariază mai des și mai repede decât înainte, cauza ar putea fi demineralizarea smalțului dentar. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce apare această situație și ce putem face pentru a ne proteja dinții.

Ce este demineralizarea dentară?

„Precursor al cariei, demineralizarea dentară se manifestă ca o erodare a stratului superficial al dintelui, cu apariția unor pete albicioase de textură diferită, mai poroasă, față de textura lucioasă a smalțului natural. Mărimea petelor se poate extinde în timp, și chiar se pot închide ca nuanță, mai ales în prezența agenților cromatici din cafea, tutun, ceai, vin, dropsuri, etc. Factori care influențează atât apariția, cât și evoluția demineralizărilor dentare, pot fi cantitatea redusă de fluor din țesutul dentar, stilul de viață, moștenirea genetică, dar și expunerea la mediu acid constant”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Copiii, mai expuși la demineralizarea dentară

„Copiii reprezintă o categorie foarte expusă la demineralizări dentare, deoarece părinții lor, în general, nu tratează cu maximă seriozitate igiena lor dentară, mergând pe ideea că sunt dinți de lapte care se vor înlocui oricum. Nimic mai greșit! Pierderea înainte de vreme a dinților de lapte are efecte dezastruoase atât la nivel dentar, cât și osos”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cauzele demineralizării dentare

„Este important să discutăm întotdeauna cu pacienții pentru a afla detalii referitoare la stilul lor de viață și obiceiuri. Cauzele pot fi multiple:

Mediu acid. Provine din stomac, în cazul refluxului gastro-esofagian, sau cauzat de consumul mare de alimente/băuturi acide sau băuturi acidulate.

Consum mare de zahăr

Consum mare de lactate fermentate

Igienă deficitară”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum tratăm demineralizarea dentară?

„Cel mai bine este să prevenim apariția demineralizării. Cu cât prindem în fază mai incipientă fenomenul, cu atât scad șansele ca pe acele demineralizări să se grefeze și carii sau să crească sensibilitățile dentare. De asemenea, problemele pot stagna, iar dinții se pot remineraliza, cu ajutorul aplicării preparatelor pe bază de fluor, fie în cabinet, fie acasă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.