Celulele Stem in lupta cu noul Coronavirus

Odata cu aparitia noului Coronavirus, intreaga noastra viata s-a schimbat, fiind amenintata de acest virus periculos. Intrebarea care apare este legata de potentialul celulelor stem in lupta cu  simptomele COVID-19. Mai multe studii au aratat efectele uimitoare ale acestora asupra pacientilor infectati.

Intreaga comunitate stiintifica tinteste, deci, spre descoperirea si implementarea de noi terapii pentru afectiunile asociate Coronavirusului, mai ales pentru ultimele variante dezvoltate de virus, precum Omicron.

In ultimii ani, proprietatile promitatoare ale celulelor stem mezenchimale (CSM) au generat un mare interes in randul cercetatorilor ale caror lucrari au oferit perspective cel putin interesante asupra terapiilor bazate pe celule pentru diferite boli.

La momentul actual, cea mai frecventa si serioasa complicatie care apare de pe urma unei infectii cu virusul SARS-CoV-2 este pneumonia, iar CSM sunt folosite deja in studii clinice pentru tratamentul pneumoniei.

Deja s-a dovedit in studii preclinice (adica studii efectuate pe animale) ca aceste celule, care se regasesc inclusiv in tesutul de cordon care poate fi recoltat la nastere, reduc inflamatia neproductiva si stimuleaza regenerarea tesuturilor. Momentan, CSM sunt evaluate si la pacientii care prezinta probleme grave respiratorii.

In acest sens, un articol publicat in revista stiintifica Aging and Disease (2020) afirma ca celulele stem mezenchimale reprezinta o abordare sigura si eficienta pentru tratamentul COVID-19. Cel putin 10 proiecte au fost inregistrate in registrul international oficial pentru studiile clinice, care implica utilizarea celulelor stem mezenchimale la pacientii cu pneumonie cauzata de Coronavirus.

Dupa primul caz reusit de vindecare de COVID-19 la o femeie de 65 de ani, internata la ATI, care in a treia zi dupa introducerea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical a reusit sa se ridice din pat si sa mearga, oamenii de stiinta au folosit aceste celule la alti 7 pacienti (sursa).

Astfel, exista date oficiale privind recuperarea a cel putin 7 pacienti cu COVID-19 datorita tratamentului cu celule stem mezenchimale. Toti pacientii au avut febra, dificultati de respiratie, scaderea saturatiei de oxigen, pneumonie. Pacientii au primit celule stem mezenchimale in doza de 1 milion/kg greutate corporala. Aproape toate manifestarile bolii au inceput sa se amelioreze dupa 2-4 zile. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare ale terapiei celulare.

Tomografia computerizata a toracelui a aratat o scadere semnificativa a gradului de pneumonie. Dupa 1-2 saptamani, testul COVID-19 a fost negativ la toti pacientii.

Cum afecteaza COVID-19 sistemul imunitar?

COVID-19 provoaca o furtuna de citokine in organism, adica celulele imune activate de virus secreta un exces de hormoni celulari (citokine) care au efecte daunatoare asupra propriilor tesuturi, provocand umflare, fibroza (cresterea tesutului conjunctiv) si insuficienta functionala.

Cum ajuta celulele stem mezenchimale in combaterea virusului COVID-19?

„Celulele stem mezenchimale sunt un puternic agent imunomodulator si antiinflamator, normalizand functia sistemului imunitar, alterata de COVID-19. Efectul antiinflamator al celulelor stem mezenchimale este cunoscut de mult timp, de aceea acestea sunt folosite cu succes de peste 10 ani in tratamentul bolilor autoimune (artrita reumatoida, colita ulcerativa, scleroza multipla) si pentru inhibarea respingerii organelor transplantate”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Din pacate, evolutia pandemiei este de-a dreptul necunoscuta, de aceea, recoltarea celulelor stem la nastere poate fi o decizie inteleapta pentru protejarea sanatatii intregii familii. Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi ca, in caz de nevoie, viitorul tau copil sa aiba depozitata o mostra de celule stem 100% compatibilia, care sa ii salveze sanatatea? Exista o sansa de 1 din 4 ca fiecare alt copil cu aceiasi parinti biologici sa poata beneficia de aceasta mostra de celule stem, daca va avea nevoie de un transplant pe viitor.

Stem Cells Bank ofera posibilitatea stocarii celulelor stem mezenchimale, pe langa cele stem hematopoietice. Aceste celule stem mezenchimale cresc multiplicarea celulelor stem hematopoietice cand sunt folosite in combinatie cu acestea pentru ca functioneaza ca „strat hranitor”. Au proprietati de control asupra sistemului imunitar si potential regenerativ.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Daca vrei sa te pregatesti pentru noul moment din viata ta, Stem Cells Bank te invita la o serie de 2 Webinarii Gratuite, in parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe pe 19 si 20 Ianuarie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentreaza pe intelegerea corpului in timpul sarcinii, travaliul si nasterea, alaptarea si ingrijirea bebelusului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera si certificatul de puericultura. Inscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.