Cele mai „verzi” orașe din Europa pe care le poti vizita

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a găsit orașele europene care fac eforturi mari pentru a fi sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Toate acestea au primit titlul de „Capitală Verde Europeană” în cadrul concursului organizat de Comisia Europeană.

În 2019 Capitala Verde Europeană este Oslo, care impresionează prin abordarea sa holistică, îngrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care: biodiversitate, transport public, sau sănătatea cetățenilor. Turiștii care planifică un city break aici, vor putea să se bucure de spațiul tot mai mult oferit pietonilor, în detrimentul mașinilor, precum și de spațiile verzi care se împart în întregul oraș.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 191 EUR

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasă pentru a pune în valoare strategia de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și turiștilor din capitala Portugaliei. Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, mașini electrice, biciclete electrice), performanța în reducerea pierderii apei din sistemul public și a refolosirii ei pentru irigații sau curățenie stradală și accentul pus pe integrarea cetățenilor în misiunea de a face din Lisabona un oraș sustenabil, i-au adus titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2020.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 226 EUR

În urmă cu câteva săptămâni Lahti (Finlanda) a fost anunțat ca următorul oraș apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sănătatea locuitorilor. Începând cu anul 1997, orașul a început să lucreze la îmbunătățirea calității aerului, obișnuind companii locale să o monitorizeze și să contribuie la creșterea ei. De asemenea, un spectaculos procent de 99% dintre cetățeni locuiesc la maxim 300m distanță de un spațiu verde urban, ceea ce le permite ca în timpul liber să facă drumeții, să pescuiască, sau chiar să culeagă fructe de pădure sau ciuperci. Politicile de reciclare sau de includere a cetățenilor în dezvoltarea sustenabilă a orașului au contribuit și ele la obținerea titlului de oraș verde.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 245 EUR (Helsinki)

Alte orașe premiate

Din anul 2010, când a luat naștere acest proiect, încă 9 orașe au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, iar dintre acestea cele mai vizitate de către turiștii români sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) și Copenhaga (2014).

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult:

Copenhaga – 185 EUR

Stockholm – 173 EUR

Hamburg – 174 EUR

Nantes – 250 EUR

Începând cu anul 2015 a luat naștere „The European Green Leaf Award”, o competiție similară adresată orașelor mai mici iar printre cele premiate se numără: Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia) – 2020; Cornellà de Llobregat (Spania) și Horst aan de Maas (Olanda) – 2019; Torres Vedras (Portugalia) – 2015.

În România nu există orașe cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabilă, dar cele care au fost norocoase privind suprafețele verzi / cap de locuitor sunt Cavnic (674,1 m2) și Baia Mare (119,2 m2), conform Institutului Național de Statistică. Pe lângă versiunile albe din timpul iernii, când cei mai mulți turiști vin aici pentru a se bucura de zăpadă și sporturile aferente, ambele localități sunt preferate de românii care doresc să exploreze traseele montane din partea de nord a țării, mănăstirile sau celelalte obiective turistice din apropiere (Nu ratați Cimitirul Vesel de la Săpânța sau Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației!).

În ceea ce privește folosirea resurselor regenerabile, Alba Iulia se bucură de un procent foarte bun (99%), mai ales datorită hidrocentralelor care alimentează orașul (conform unui studiu al Carbon Disclosure Project). Turiștii obișnuiesc să petreacă timp de calitate vizitând Cetatea Alba Carolina, sau folosesc locația ca bază pentru vizitele locurilor din apropiere (Cetatea Devei sau Transalpina).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.