Ce sunt asimetriile faciale și cum le putem corecta

Conform studiilor, unul din trei oameni prezintă asimetrii faciale evidente. Dacă la unele persoane acestea sunt minore și ușor de trecut cu vederea, la alte persoane sunt îndeajuns de vizibile pentru a crea disconfort persoanei în cauză.

Asimetria înseamnă a avea trăsături care nu se oglindesc perfect pe ambele părți ale feței. Poate fi vorba de ochi inegali ca dimensiune și formă, colțul unui ochi mai căzut decât al celulilalt, la fel și în cazul uneia din sprâncene, al buzelor, al pomeților, al bărbiei ori a liniei mandibulare.

Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică ce ar putea duce la asimetrie și ce soluții există pentru persoanele care doresc să echilibreze trăsăturile faciale și să fie mai încântate atunci când se privesc în oglindă.

“Aproape toată lumea are un anumit grad de asimetrie pe față. Dacă pentru multe persoane nu reprezintă un motiv de îngrijorare, acceptând aceste detalii inestetice, pentru altele pot reprezenta un motiv de nemulțumire și o încredere mai scăzută în sine. Unele persoane pot avea o asimetrie mai vizibilă decât altele. Fie că s-au născut așa, ori că a fost declanșată ori agravată de factori precum îmbătrânirea, traumele, fumatul sau expunerea la soare. În cazuri mai grave, asimetria facială poate reprezenta efectul unui accident vascular cerebral sau paralizia lui Bell”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad, de la Luxury Aesthetics.

Cauzele asimetriei faciale

„Cauză genetică

Un individ se poate naște cu o anumită asimetrie care poate fi și ereditară, existând persoane în familie cu caracteristici similare.

Înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, trăsăturile faciale se modifică. Oasele nu mai cresc după pubertate, însă cartilajele da. Astfel, urechile și nasul își măresc volumul iar, în paralel, oasele faciale se resorb și țesuturile moi se relaxează, pierzându-și din fermitate. Toate acestea ne schimbă fizionomia feței odată cu trecerea anilor, existând șansa ca anumite detalii să nu devină simetrice.

Stilul de viață

Unele alegeri de stil de viață pot contribui la o față asimetrică. De exemplu, fumatul expune fața la toxine și poate provoca probleme vasculare. Apoi, expunerea excesivă la razele ultraviolete poate provoca, de asemenea, o dezechilibrare a texturii pielii. Leziunile solare rareori apar uniform pe față și pot afecta o parte a feței mai mult decât cealaltă.

Modul în care dormim

Chiar și poziția în care dormim poate afecta pe termen lung trăsăturile faciale. Dacă dormim pe o parte, pe burtă și cu fața presată de pernă, dacă ținem fața în palmă când dormim, etc.

Diverse traume

Accidentele din copilărie, sau chiar de la vârsta adultă, care au provocat leziuni pot provoca apariția asimetriei. De exemplu, dacă ne-am spart nasul, dacă ne-am tăiat pe față, iar țesutul s-a cicatrizat în timp, dacă am avut un accident auto în care fața a fost afectată.

Lucrările dentare

Lucrările dentare pot avea efecte asupra modului în care arătăm la exterior. Extracțiile dentare pot schimba modul în care apar și se mișcă mușchii faciali. De asemenea, infecțiile repetate ale dinților și ale gingiilor pot afecta structura mandibulei sau a maxilarului și să constatăm că un obraz devine puțin mai umflat decât celălalt, chiar și după ce am tratat problema medicală. Utilizarea protezelor dentare sau aplicarea de fațete dentare poate schimba contururile feței.

Accident vascular cerebral

Căderea feței, așa cum se spune în termeni simpli, sau zâmbetul modificat pot fi semne ale unui accident vascular cerebral, care este o urgență medicală. Persoanele pot dezvolta o asimetrie facială bruscă din această cauză.

Paralizia lui Bell

Paralizia lui Bell este o paralizie a nervilor faciali, de obicei cauzând căderea unei părți a feței. Asimetria se datorează faptului că o parte a feței este mai puțin capabilă sau incapabilă să se miște. Cauza este necunoscută în prezent, dar poate avea legături cu traume, leziuni ale nervilor sau complicații ale unei infecții virale.

Torticolis

Cunoscut și sub denumirea de gât răsucit, torticolisul se referă la poziționarea anormală a mușchilor gâtului, determinând înclinarea capului. Uneori, torticolisul apare și în timpul gestației, rezultând o anumită asimetrie facială atunci când se naște un copil. Unele surse raportează că afectează 3 din 100 de bebeluși.

Probleme de vedere

Unele persoane care nu văd bine și sunt tentate să încline des gâtul pentru a citi ceva pot declanșa asimetri deoarece, în zona gâtului, unii mușchi devin mai antrenați și mai puternici decât ceilalți”, spune medicul Iancu Morad.

Cum se pot corecta asimetriile

„Foarte multe dintre persoanele care prezintă asimetrii faciale minore le acceptă și le consideră un detaliu al charismei personale. Există totuși foarte multe cazuri în care acest dezechilibru estetic provoacă nemulțumire și o încredere mai scăzută în sine. Fiecare dintre noi ne privim în oglindă și ne dorim să ne placă ceea ce vedem, iar, dacă un detaliu ne supără și ne provoacă disconfort emoțional, este bine să știm că există soluții pentru a tempera aceste probleme estetice.

În cariera mea de medic chirurg am ajutat cazuri dificile ce au necesitat reconstrucție chirurgicală, dar multe dintre asimetrii au fost corectate și prin mici intervenții minim-invazive.

De exemplu, procedurile de filler cu acid hialuronic ajută la asimetria cauzată de dezechilibrul țesuturilor sau de slăbiciunea musculară. Aici ține de măiestria medicului pentru a umple zonele problematice exact cât este nevoie pentru a ajunge la simetria dorită, iar aspectul să fie natural. Procedurile de filler dau rezultate excelente și pentru a reechilibra și recontura buzele.

Cu ajutorul toxinei botulinice (botox) se pot aduce sprâncenele la același nivel, să fie perfect simetrice. De asemenea, și colțul ochior poate fi adus la aceași nivel, câștigând în același timp și faptul de a scăpa de ridurile nedorite.

Dacă vorbim despre linia mandibulară, aceasta poate fi „sculptată” cu ajutorul injectărilor de acid hialuronic și cristale de calciu în puncte cheie, astfel încât să obținem simetrie și, în același timp, și un contur mai ferm ce ne va oferi un aspect întinerit. Soluția pentru fiecare pacient se decide în urma consultației gratuite pe care o oferim”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Soluția pentru pleoapele căzute, asimetrice

„Atunci când avem exces de piele deasupra ochilor, iar pleoapele sunt căzute și chiar asimetrice, putem apela și la blefaroplastie, intervenția prin care se elimină excesul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor. Această intervenție poate corecta asimetriile din zona ochilor și oferă pacienților o privirie luminoasă, odihnită, un chip vizibil întinerit, și chiar o vedere periferică mult mai bună. Avem rezultate excepționale ce pot fi văzute pe paginile noastre de socializare”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad, de la Luxury Aesthetics (www.clinica-luxury.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.