Cât rezistă implanturile dentare? Medicul stomatolog Sorina Stroe ne spune ce să facem să nu le pierdem prea devreme!

Implantul dentar reprezintă soluția salvatoare pentru dinții puternic afectați până la rădăcină de carii sau de traumatisme mecanice, pierduți sau pe cale de a-i pierde din pricina bolii parodontale. Implantul devine astfel rădăcina viitorului dinte ce va fi reconstruit pe o bază fermă și solidă, preîntâmpinând migrarea dinților vecini și păstrând intact aspectul estetic al întregii danturi.

Tehnologia a avansat, iar, în prezent, pe piață există mai multe tipuri de implanturi. Ce durată de viață au însă acestea? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune la ce să ne așteptăm atunci când apelăm la o astfel de procedură.

„Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primesc de la pacienți este câți ani ar urma să reziste implanturile dentare pe care le efectuăm. Nu există un răspuns universal valabil, iar totul depinde de multe variabile”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Igiena dentară impecabilă

„În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că vorbim despre un organism viu în care noi introducem un implant dentar. Orice factor care îl afectează poate avea un impact și asupra implantului nostru. De aceea este extrem de important să avem o igienă impecabilă. Ca și medic stomatolog, rolul meu este să tratez pacientul de câte ori se prezintă în cabinet și explic foarte clar ce este indicat să facă acasă. Igiena cade în responsabilitatea pacientului și impactează mult durata de viață a implantului. Noi monitorizăm apoi situația implantului la controalele periodice pe care este important să le respecte”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Controale regulate la medicul stomatolog

„După ce încheiem faza activă a tratamentului și intrăm în faza de mentenanță, este necesar să respecte vizitele periodice în cabinet. Atunci aflăm cum se prezintă situația implantului, dacă au existat sau există inflamații, realizăm radiografii când este necesar. Orice problemă se rezolvă mult mai simplu atunci când este descoperită în fază incipientă decât atunci când avansează. Și acest lucru este valabil în orice situație, nu doar în cazul implanturilor dentare”, adaugă medicul Sorina Stroe.

Cât rezistă un implant dentar conform statisticilor?

„Statisticile arată că durata medie de viață a unui implant dentar este de 8-10 ani. Desigur, putem pierde un implant mai repede de termenul menționat dacă nu avem o conduită corectă în relația cu medicul dentist. La fel cum există implanturi care țin 15-20 ani în condiții ideale”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bruxismul afectează durata implantului dentar

„Parafuncțiile de genul bruxismului (scrâșnitul din dinți) pot impacta și ele, scăzând durata de viață a implantului dacă nu sunt controlate prin purtarea gutierelor de protecție ocluzală”, mai spune medicul stomatolog.

Renunțarea la fumat, un plus

„Renunțarea la fumat în cazul fumătorilor crește durata de viață a implantului, știut fiind faptul că implanturile țin mai puțin timp în cazul fumătorilor”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.