Cât de mult îngrașă înghețata? Nutriționistul Gianluca Mech spune ce poate conține!

Înghețata este unul din deserturile preferate ale tuturor și reprezintă și o modalitate de a te răcori pe timp de vară. Totuși, ce se poate ascunde în înghetața din magazine? Cât de mult îngrașă aceasta? Avem variante mai benefice pentru sănătate și siluetă? Aflăm răspunsurile de la nutriționistul Gianluca Mech.

 Cremoasă, dulce și rece. Așa s-ar descrie înghețata în câteva cuvinte. Ce ne-am putea dori mai mult decât un desert răcoros într-o zi toridă de vară? Trebuie să știm însă că, la fel ca orice desert, înghețata este bogată în calorii, zahăr și grăsimi. Astfel că ne întrebăm… are un impact nociv asupra siluetei și a sănătății sau există vreo variantă prin care o putem integra într-un stil de viață sănătos? 

Câte calorii are o înghețată? 

„Profilul nutrițional al înghețatei variază în funcție de marcă, aromă și tip. Atunci când vorbim despre calorii la o înghețată de vanilie spre exemplu, ele variază între 210 (varianta premium) și 115 (varianta fără zahăr adăugat)/porție de 90 de grame. În cele mai multe cazuri, înghețata premium, care este de obicei mai cremoasă și mai gustoasă decât cea obișnuită, este, de asemenea, mai bogată în zahăr, grăsimi și calorii. Interesant este faptul că, deși variantele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără adaos de zahăr sunt adesea promovate ca fiind mai sănătoase, acestea pot conține aproximativ același număr de calorii ca înghețata obișnuită”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

 Înghețata, bogată în zahăr adăugat 

„În general, înghețata conține zahăr, iar asta nu reprezintă un secret pentru nimeni. O jumătate de ceașcă de înghețată conține, de obicei, între 12 și 24 de grame de zahăr. Este recomandat să limităm zahărul adăugat la sub 10% din caloriile consumate zilnic. Asta înseamnă cam 50 de grame de zahăr pe zi în cazul unei diete de 2.000 de calorii. Totuși, o porție generoasă de înghețată ne poate face să depășim această limită. Astfel că înghețata trebuie consumată cât mai rar și în porții mici. Asta dacă nu ne dorim să ne afecteze silueta, dar și starea de sănătate”, explică nutriționistul Gianluca Mech. 

Bogată în calorii și săracă în nutrienți

 „Înghețata conține calciu și fosfor, dar cam atât atunci când vine vorba despre nutrienți. Are însă destul de multe calorii, așa cum am explicat deja. Dacă o consumăm doar ocazional, de poftă, acest lucru nu ar trebui să ne îngrijoreze. Nu e însă recomandat să o consumăm drept înlocuitor pentru fructe sau legume”, spune nutriționistul Gianluca Mech. 

Poate conține aditivi nesănătoși 

„Multe tipuri de înghețată sunt foarte procesate și conțin aditivi și arome artificiale. Unele ingrediente și conservanți, cum ar fi benzofenona, au efecte negative asupra sănătății pe termen lung. De asemenea, ele mai pot conține și coloranți artificiali. Plus guma de guar, folosită adesea pentru obținerea înghețatei, poate provoca balonare, crampe și gaze intestinale. Și caragenanul, găsit adesea în înghețată, poate favoriza inflamația intestinală”, adaugă specialistul. 

Poți include înghețata într-o dietă sănătoasă? 

„Chiar și atunci când ne dorim un stil de viață sănătos, este acceptabil să ne răsfățăm cu un desert din când în când. Cheia constă în moderație. Porții mici consumate rar. Nu vă lăsați păcăliți de variantele sărace în grăsimi sau zahăr. Chiar dacă par mai sănătoase, nu sunt chiar așa. Așadar, nu le consumați des. Alt sfat este să citiți cu atenție ingredientele de pe etichetele produselor pe care le consumați”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Înghețata de casă, mai sănătoasă 

„Puteți încerca o variantă de înghețată de casă. Este săracă în calorii, bogată în nutrienți și foarte gustoasă. Aveți nevoie doar de 2 ingrediente. 2 banane coapte, înghețate și tăiate bucățele și 60 ml de lapte. Laptele poate fi de vacă, de migdale, de cocos, în funcție de preferințe. Puneți ambele ingrediente în blender și mixați până capătă o consistență cremoasă. Mai adăugați lapte dacă este necesar. Puteți servi imediat sau mai puteți pune la congelator desertul înainte să îl savurați”, încheie nutriționistul Gianluca Mech. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.