8 complicații care apar dacă nu mergem la dentist în timpul pandemiei

Perioadele de carantină și distanțarea socială impusă de pandemie au făcut ca multe persoane să amâne vizitele la stomatolog. Acest fapt și-a pus serios amprenta asupra sănătății danturii acestora și a agravat afecțiunile deja existente.

Medicii stomatologi insistă să nu ignorăm consultațiile și programările și să nu considerăm că e suficient să luăm medicamente pentru a calma durerile sau inflamațiile.

Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog, enumeră principalele complicații apărute din pricina pandemiei la nivel de afecțiuni dentare și subliniază că automedicația nu este recomandată este nu doar insuficientă, cât și periculoasă de cele mai multe ori.

“Am împlinit recent un an de la debutul pandemiei, timp în care am trecut prin perioade de stare de urgență și de carantinare a populației. Cele două luni de lockdown au fost crunte, am primit zeci de emailuri și telefoane de la pacienți care erau nevoiți să ia rețete peste rețete de antibiotice sau antiinflamatoare pentru a ține, cât de cât, situația sub control. După relaxare, au intervenit alte impedimente: unele persoane se temeau să se expună, iar multe altele au fost blocate de carantinare, ori având COVID-19, ori intrând în contact cu o persoană bolnavă, ori întorcându-se, pur și simplu, dintr-o zonă galbenă sau roșie, fără a avea virusul. Toate acestea au făcut să amâne programările, deși se aflau în plin tratament, fapt ce a dus la complicații de tot felul. Acum, când nu mai suntem în stare de urgență, este deosebit de important să nu ignorăm consultațiile și programările, pentru a evita complicațiile, costurile mai mari, tratamente suplimentare și dureri în plus. 

Ce complicații apar dacă nu mergem la dentist

Cariile se adâncesc

O carie deja apărută, netratată la timp, se poate adânci accelerat, chiar și dacă avem o igienă dentară potrivită. Fără tratamentul stomatologului, sunt șanse ca dintele să nu mai poată fi salvat la timp, și de aici și costuri suplimentare ulterioare.

Gingiile inflamate duc la pierderea dinților

Parodontoza este din ce în ce mai întâlnită, chiar și în rândul populației tinere. Fără intervenția medicului stomatolog, retracțiile gingivale și inflamarea gingiilor vor duce, în cele din urmă, la erodarea rădăcinii și pierderea dinților, precum și la o dezechilibrare a sănătății și funcționalității întregii danturi.

Apar alte boli

S-a dovedit faptul că infecțiile gingivale și dentare netratate accelerează bolile cardiace sau pulmonare. Și aici vorbim chiar de atac de cord sau accident vascular cerebral prin deplasarea către arterele inimii și împiedicarea fluxului sanguin.

Cresc infecțiile în organism

Afecțiunile orale pot duce la apariția altor tipuri de infecție în organism, apărând astfel un lanț cauză-efect nedorit. 

Tratamentul ortodontic prelungit

Foarte multe persoane poartă în această perioadă aparat dentar. Prin faptul că amânăm controlul periodic, în care înlocuim arcul și schimbăm elasticele de pe brackeți,  provoacă o serie de probleme. Cea mai mică dintre acestea este că prelungim perioada în care purtăm aparatul.

Detartraj amânat

Indiferent cât de bine ne îngrijim dinții acasă, cu pastă de dinți, ață dentară, duș bucal sau perii interdentare, este necesar ca, măcar de două ori pe an, să facem o curățare profesională la stomatolog, pentru a îndepărta depunerile de tartru. Acolo se formează o placă bacteriană care, neînlăturată, atacă smalțul dinților și inflamează gingiile ducând la probleme de sănătate uneori ireversibile.

Infecția sinusală

Dacă te dor dinții sau maxilarul, cauza poate fi inclusiv o infecție sinusală ce comprimă terminațiile nervoase ale dinților, infecție pe care doar medicul stomatolog o poate identifica. Nedescoperită la timp, poate duce la complicații nedorite.

Un pas mai aproape de demență

Din păcate, s-a dovedit faptul că bacteriile parodontale pot ajunge, prin fluxul sanguin, până la creier, și, astfel, pot contribui la apariția demenței.

Lista efectelor nedorite poate continua, însă, important de reținut este că orice amânare a vizitei la dentist agravează problemele deja existente, iar scopul nostru este de a preveni orice complicație care ar duce la pierderea dinților și la alte afecțiuni de sănătate. Îngrijirea danturii nu ține doar de estetică și de a sta departe de durere. Ignorarea tratamentului de azi face ca soluția din viitor să fie mai dificilă și mai costisitoare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.