11 reguli de bază pentru un bărbat mereu elegant

Un bărbat mereu elegant are nevoie să cunoască regulile de bază privind vestimentația pe care trebuie să o aleagă în funcție de evenimentul la care participă, dar și cum să îmbine piesele vestimentare și cum să le accesorizeze corect. De la proporția costumului, până la ce pantofi, batistă sau cravată să alegem, acestea sunt regulile de bază pe care orice bărbat ar trebui să le cunoască, explicate de specialiștii brandului vestimentar Custom-Made, Consiglieri.

Ce înseamnă cu adevărat un costum potrivit?

„Un costum potrivit înseamnă, în primul rând, un costum care are măsura corectă, acea măsura care te avantajează întru totul. Sacoul trebuie să acopere buzunarul lateral al pantalonului sau șezutul, în vreme ce lungimea corectă a mânecii este atunci când cămașa iese cu 1.5 – 2 cm din mâneca sacoului. Pantalonii trebuie să facă maximum o cuta deasupra pantofului. Daca este vorba despre un costum pentru vara, el este realizat din materiale specifice acestui anotimp, cum ar fi inul sau combinatia dintre in, lână și mătase. Iarna, în schimb, materialul este mai gros. Costumele uni și cele în dungi sunt costume business, iar cele în carouri sunt întotdeauna casual. Mereu costumele de culori închise se poartă seara, iar cele în nuanțe mai deschise pe timp de zi”, spune Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri. 

Cum ne îmbrăcăm pentru Black Tie

„Dress code-ul Black Tie presupune întotdeauna un costum negru, iar principalul accesoriu este papionul, negru la rândul lui. Sacoul are reverul satinat, un singur nasture frontal îmbrăcat în satin și buzunarele laterale satinate. Un alt detaliu care nu trebuie sa lipsească este vipușca pantalonilor. Ținuta Black Tie se completează cu o cămașă albă din bumbac egiptean de tip Oxford, cu manșete pentru butoni și guler clasic. Pantofii sunt intotdeauna de lac și au talpă de piele”, adaugă Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri. 

Cum ne îmbrăcăm pentru Business

„Ținuta Business trebuie să fie gri sau bleumarin, în nuanțe mai deschise sau mai închise, în funcție de momentul zilei. Seara alegem întotdeauna nuanțe mai închise, în vreme ce ziua optăm pentru cele mai deschise. Cămașa poate fi albă sau bleu. Doar în cazuri excepționale, aceasta poate fi roz. Costumul Business se poartă exclusiv cu pantofi negri ori maro. Dacă vorbim despre accesorii, acestea constau în cravată și batistă albă de la piept, împaturită elegant”, declară Cristian Cîrstea, CEO Consiglieri.

Ce alegem pentru o ținută Smart Casual

„Smart Casual se definește printr-o ținută intre business și casual. Asta se traduce prin combinații de sacouri și pantaloni de diferite culori și imprimeuri. Spre exemplu, se poate combina o pereche de pantaloni bleumarin cu un sacou vișiniu sau o pereche de pantaloni gri cu un sacou bleumarin. Cămașa poate să aiba culori și imprimeuri cât mai vii. Batista din buzunarul de la piept este, de această dată, din mătase și poate avea diverse culori și imprimeuri, cum ar fi pasley sau polka dots. Pantalonii trebuie să fie din bumbac ori jeans, combinați cu încălțăminte de tip loafers sau sneakers”, spune Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri.

Ce pantofi alegi în funcție de dress code?

„Pantofii se aleg în functie de dress code si de restul ținutei. Dacă dress code-ul spune Black Tie, pantofii sunt întotdeauna din lac, negri și simpli. Pantofii business sunt, în schimb, negri sau maro închis, de fiecare dată dintr-o piele netedă. Ținuta smart casual poate aduce culoare și diversitate de modele în cazul pantofilor. Aceștia pot fi din piele netedă sau piele întoarsă. Ținuta casual este cea mai puțin formală și pretențioasă, astfel că putem purta loafers sau sneakers”, menționează Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri.

Când purtăm papion sau cravată?

„Papionul este mult mai elegant decât cravata. Se poartă exclusiv la ceremonie și niciodată împreuna cu un costum Business. Dacă vorbim despre un costum de tip Black Tie, purtăm papion negru, în vreme ce la costumul de tip White Tie, papionul este și el alb. Papionul nu este niciodata colorat! Cravata, în schimb, poate fi purtată în mult mai multe contexte. La ținutele de seară, cravata este din mătase neagră, iar la un costum business aceasta poate fi în dungi sau cu buline, de diverse culori. La ținutele casual, cravata poate fi tricotată ori din lână”, spune Cristian Cîrstea, CEO Consiglieri.

Când purtăm batista la sacou?

„Batista de la sacou este acel accesoriu indispensabil indiferent de ocazie. Fie că vorbim despre un costum Business, o ținuta mai puțin formală sau de Black Tie, batista este nelipsită din buzunarul sacoului. Aceasta este accesoriul care face legătura dintre cămașă și restul ținutei, însuflețind întregul look”, menționează Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri.

Cămașa perfectă. Cum o alegi și cum o accesorizezi?

„Primul detaliu de care trebuie să ținem cont în alegerea cămășii perfecte este ca aceasta să se închidă la gât. Atunci când ne așezăm pe scaun, ea nu trebuie sub nicio formă să forțeze în talie, iar lungimea corectă a mânecii este când atinge rădăcina degetului mare. Grosimea materialului, culoarea și imprimeul se aleg întotdeauna în funcție de context, spune Cristian Guță”, consultant de imagine la Consiglieri.

Când și cum putem purta jeans?

„Ca în cazul tuturor pieselor vestimentare, jeansii trebuie să aibă măsura corectă. Dacă vorbim despre o pereche de jeans ce urmează linia piciorului, aceștia se pot purta cu sacou și cămașă. Culoarea jeans-ului variază în funcție de cea a sacoului, iar cel mai reușit mod de a le asorta este atunci când alegem, pentru jeans, nuanța care se regăsește cel mai puțin în culoarea sacoului. Cât despre încălțăminte, dacă purtăm jeanșii împreună cu sacou, alegem o pereche de loafers. Dacă însa lipsește sacoul, cea mai bună alegere o reprezintă sneakerșii”, spune Cristian Cîrstea, CEO Consiglieri.

Ce accesorii sunt obligatorii pentru un bărbat?

„Ceasul este un accesoriu extrem de important pentru un bărbat. Acesta nu oferă doar informații legate de oră, ci și informații despre purtătorul sau. De asemenea, cravata este, la rândul ei, un accesoriu ce nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat. Aceasta este genul de element ce poate fi purtat atât într-un cadru business, cât și într-unul casual. Butonii sunt folosiți doar la ceremonie, în vreme ce batista de buzunar este indispensabilă oricărui domn. Cureaua este și ea un accesoriu important și o alegem întotdeauna în funcție de culoarea pantofilor”, declară Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri.

Ce nu trebuie sa purtăm la o nuntă?

„Indiferent ca esti mire sau invitat, nu trebuie să porți niciodată ceas, întrucat asta le-ar transmite celor din jur ideea că te grăbești. De asemenea, șosetele colorate nu au ce să caute în ținuta pentru nuntă. Dacă ești invitat, ai de ales într-un costum gri și unul bleumarin, închis la culoare și fără dungi sau carouri. Dacă esti mire, este obligatoriu să porti un costum Black Tie realizat pe măsură”, menționează spune Cristian Guță, consultant de imagine la Consiglieri.

Despre Consiglieri 

Consiglieri este un brand de vestimentație masculină ce are la bază conceptul Custom Made – un produs unic, special creat pentru fiecare client în parte, personalizat până în cel mai mic detaliu.

Custom Made presupune mai mult decât un produs făcut pe comandă (pe dimensiunile clientului / made-to-measure), adaugând vestimentației elementele definitorii ale stilului personal. Fie că vorbim de croi, de modalitatea de construcție sau de posibilitățile de personalizare, produsul este conceput în jurul personalității fiecărui client.

Experiența Custom Made Consiglieri începe cu o întâlnire. Întâlnirea are loc într-un spațiu rezervat și exclusiv în showroom-ul din Aleea Alexandru 7A. Cu ajutorul unui specialist se aleg elementele cheie ale garderobei personalizate. Scopul este de a crea o capodoperă sartorială cu un touch de personalitate. Rezultatul final este un element personalizat, o dovadă a stilului și eleganței purtătorului său.

Consiglieri lucrează cu cei mai buni furnizori de țesături din lume, cu o selecție largă, care include lână superfină și tehnică, rezistentă la apă, precum și amestecuri de cașmir și mohair, care vor oferi un confort termic pentru orice sezon.

Conceptul unic de încălțăminte Consiglieri “made-to-order” oferă o selecție exclusivistă de pantofi oxford și derby, sneakers, loafers, double-monk, ce completează și valorizează fiecare ținută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.